Van deze geroosterde groenten met tomaat en pul biber olieblijf je eten! De aubergine en courgette rooster je eerst in de oven metknoflook en daarna komt alles samen in een geurige olie met pul biber en peperpuree.
Gang Bijgerecht
Keuken Vegetarisch
Trefwoord aubergine, courgette, pul biber
Bereidingstijd 1 uuruur10 minutenminuten
Totale tijd 1 uuruur10 minutenminuten
Porties 4personen
Equipment
oven met bakplaat en bakpapier
Ingrediënten
2aubergines
2courgettes
3teentjesknoflook (in de schil)
1flesolijfolie extra vergine (zie inleiding voor tip)
zeezout
2flinke sjalotten, in dunne halve ringen
2elpeperpuree (biber salçasi, zie inleiding voor meer info)
1tlpul biber + extra
500grtrostomaten, grof gehakt
1elplatte peterselie, fijngehakt
Instructies
Verwarm de oven voor op 220 graden en bekleed een groot bakblik met bakpapier.
Snijd de aubergine en courgettes in grove stukken en meng dit met de teentjes knoflook, een royale scheut olijfolie en flinke snuf zout. Verdeel gelijkmatig en zet het bakblik voor circa 35 - 45 minuten in de oven tot de groenten zacht zijn. Bedenk dat hoe groter jij de stukken groenten snijdt, hoe langer het duurt om ze te garen. Schep halverwege alles even om.
Zet een hapjespan op middellaag vuur en schenk hier 100 ml olijfolie extra vergine in. Voeg de ringen sjalot, 1 el peperpuree, 1 tl pul biber en een flinke snuf zout toe en laat 10 minuten op de lagere temperatuur fruiten. De sjalot mag niet bruin worden, zet het vuur lager als je dat ziet gebeuren.
Voeg daarna de grof gehakte trostomaten toe in de pan met nog 1 el peperpasta doe en bak dit mee tot de tomaten zacht beginnen te worden.
Als de geroosterde groenten klaar zijn, schep je ze rustig door het tomaten-sjalotmengsel heen. De zachte knoflook duw je uit de schilletjes en klop je los met een scheutje olijfolie, voeg dit ook toe. Laat de groenten nog 10 minuten op laag vuur pruttelen zodat de smaken samen komen. Proef en voeg naar wens nog extra pul biber en/of zout toe.
Je kunt deze geroosterde groenten lauwwarm of zelfs koud serveren (wel op kamertemperatuur voor meer smaak). Schep de groenten in een mooie schaal of bakje met de pul biber olie. Schenk er ook nog ‘verse’ olijfolie uit de fles over en bestrooi met extra pul biber en fijngehakte peterselie. Lekker met vers gebakken stokbrood, naan of Turks brood.
Notities
Met dit recept maak je een gerecht voor 4 - 8 personen.
Wij eten dit op meerdere manieren: als lunch, borrelhapje met naan, als bijgerecht bij vlees of als onderdeel van een mezze tafel. Hoeveel mensen je ervan te eten kunt geven is afhankelijk van de manier waarop je het gaat eten.
Heb je over? Je kunt deze geroosterde groenten ook invriezen of wecken in schone potten.