Deze hartige taart met knolselderij heeft een romige basis met knolselderij, eieren, slagroom en peterselie en een topping van gebakken paddenstoelen met kerrie. Binnen 25 minuten staat ‘ie al in de oven!
Gang Gebak
Keuken Hartige taart
Trefwoord knolselderij, paddenstoelen, prei
Bereidingstijd 25 minutenminuten
Oventijd 45 minutenminuten
Totale tijd 1 uuruur10 minutenminuten
Porties 12punten
Equipment
quichevorm van 24 – 28 cm (hoe smaller, hoe hoger de quiche wordt)
bakspray of boter om in te vetten
Ingrediënten
1ui, gesnipperd
zout
olijfolie
200grprei, in dunne ringetjes
250grpaddenstoelen naar keuze, in plakjes of grof gehakt
3tlkerriepoeder
1knolselderij, in blokjes (je houdt hier waarschijnlijk 700/800 gr knolselderij aan van over)
15grplatte peterselie, fijngehakt (houd een paar blaadjes achter voor de garnering)
zwarte peper
5eieren
150mlslagroom
1rolkoelvers quiche-/hartige taartdeeg
paneermeel
75grbelegen kaas, geraspt
Instructies
Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een quichevorm in met bijvoorbeeld bakspray.
Verhit een hapjespan en fruit de ui met een snuf zout in 1 el olijfolie. Voeg de 200 gr prei, 250 gr paddenstoelen en 3 tl kerrie toe, roer goed door en bak nog 8 minuten. Zet daarna het vuur uit en schep 1/3 van de groenten over in een apart bakje.
Kook in de tussentijd de blokjes knolselderij 5 minuten in kokend water, giet af en schep daarna door 2/3 van de andere groenten heen samen met de fijngehakte peterselie. Breng dit alles goed op smaak met zout en peper.
Klop de 5 eieren los met de 150 ml slagroom.
Bekleed de quichevorm met het quichedeeg en druk de zijkanten goed aan. Prik gaatjes in het deeg op de bodem met een vork en strooi er een dun laagje paneermeel over. Schep de gemengde groenten in de vorm en verdeel gelijkmatig. Verdeel als laatste de 1/3 overgebleven paddenstoelen met prei erover samen met de 75 gr geraspte belegen kaas. Schenk het eiermengsel erover en bekleed de randen met het overlappende deeg.
Bak de taart 40 - 45 minuten in de voorverwarmde oven tot de randjes mooi krokant en goudbruin zijn en het midden van de hartige taart helemaal gaar is. Laat daarna afkoelen tot lauw. Garneer met een snufje zwarte peper en de overgebleven platte peterselie en snijd daarna in punten.
Notities
Met dit recept maak je een hartige taart van 12 punten.
Eet de hartige taart in combinatie met een kom soep of een salade als avondmaaltijd.
Maar ook als lunch of hapje bij de borrel is deze hartige taart zalig.
Je kunt hiervoor iedere soort paddenstoel gebruiken, ook kastanjechampignons bijvoorbeeld.