Traybake met pompoen, Looye Honingtomaten, ricotta en chili honing
Voor deze traybake rooster je de pompoen in de oven met komijn- en korianderzaad. Daar gaan ook nog roosjes broccoli bij samen met friszoete Looye Honingtomaten en ricotta. De zelfgemaakte chili honing sprenkel je er vlak voor serveren over.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Oven
Trefwoord Honingtomaten, pompoen, ricotta
Bereidingstijd 15 minutenminuten
Oventijd 30 minutenminuten
Totale tijd 45 minutenminuten
Porties 4personen
Ingrediënten
½oranje pompoen of 400 gr oranje pompoenblokjes uit het koelschap
4elolijfolie
1tlgemalen komijnzaad
1tlkurkuma
½tlgemalen korianderzaad
zout
400grbroccoliroosjes
300grricotta (ik gebruikte de kleine bakjes van 100 gram, maar je kunt ook een bakje van 250 gram nemen)
180grLooye Honingtomaten
zwarte peper
potje zelfgemaakte chili honing (zie notities)
Instructies
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een groot bakblik met bakpapier.
Verwijder de pitten van de halve pompoen en snijd deze daarna in dunne plakken. Leg ze op het bakpapier.
Klop de 4 el olijfolie, 1 tl komijn, 1 tl kurkuma, ½ tl koriander en 1 tl zout door elkaar in een kommetje. Sprenkel 2 eetlepels hiervan over de pompoen en smeer de plakken in met je handen. Verdeel ze daarna gelijkmatig op de bakplaat en zet deze 15 minuten in de oven.
Snijd ondertussen de broccoliroosjes kleiner. Hoe smaller de roosjes zijn, hoe sneller ze garen in de oven en dat is wat je wilt. Besprenkel met 1 el van de olie en meng door elkaar.
Open de oven en verdeel de broccoliroosjes over de pompoen en stort de ricotta (zo uit het bakje) ook ertussen. Besprenkel de ricotta met de laatste kruidenolie en zet de bakplaat nog 15 minuten in de oven.
Check na 25 minuten de garing van de broccoli. Ik ging voor beetgaar, maar als je het nog iets zachter wilt, dan geef je de broccoli nog wat langer de tijd.
Leg de laatste 5 minuten de Looye Honingtomaten (met takje en al) op de andere groenten en verwarm deze mee.
Maal vlak voor serveren zwarte peper over de ricotta en besprenkel naar smaak met de chili honing. Oh, en ik had nog wat verdwaalde peterselie in huis die ik er ook over strooide. Mag jij ook doen, maar is geen must ;-). Eet smakelijk!
Notities
Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.
Een kliekje is de volgende dag ook heerlijk als lunch.
De Looye Honingtomaten vind je bij Albert Heijn, Jumbo, Flink en vaak ook bij de groenteboer.
Meng voor de chili honing 50 gram honing met 1 uitgeknepen teentje knoflook en chilivlokken naar smaak. Ik combineerde een kwart theelepel chilivlokken met een halve theelepel pul biber. Een afgesloten potje kun je weken goed houden in de koelkast.