Crostini’s met geroosterde Honingtomaten, geitenkaas en tijm
Een feestelijk vegetarisch borrelhapje! Crostini's metgeroosterde Honingtomaten, tijm en geitenkaas. Ook heel leuk om als amuse te serveren.
Gang Hapje
Keuken Kerst
Trefwoord balsamico, geitenkaas, Honingtomaten
Bereidingstijd 15 minutenminuten
Oventijd 25 minutenminuten
Totale tijd 40 minutenminuten
Porties 12stuks
Equipment
oven met bakblik
bakpapier
smalle, rechthoekige ovenschaal (een kleine ronde ovenschaal kan ook)
kwastje
hittebestendige zeef
Ingrediënten
250grLooye Honingtomaten
olijfolie extra vergine
balsamico azijn
honing
4takjestijm, alleen de blaadjes
zout
1afbak ciabatta brood
100grmilde smeerbare geitenkaas(ik gebruik hiervoor de President Rondelé)
zwarte peper
Instructies
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier. Zet in het midden een smalle ovenschaal waar de Honingtomaten in kunnen en zorg dat je nog voldoende ruimte links en rechts hebt om sneetjes ciabatta neer te leggen. Of rondom als je een kleine, ronde ovenschaal gebruikt.
Meng de Looye Honingtomaten in een ovenschaal met een royale scheut olijfolie (circa 3 eetlepels), eens scheut balsamicoazijn (circa 2 eetlepels), 1 eetlepel honing en de blaadjes van 3 takjes tijm. Nog wat zout erover en meng goed door elkaar. Zet de ovenschaal op het bakpapier en schuif de bakplaat in de oven voor 15 minuten.
Snijd 12 - 16 sneetjes (check vooraf hoeveel er passen) van het ciabatta brood en kwast deze in met olijfolie. Open na 15 minuten de oven en leg de sneetjes links en rechts van de ovenschaal (of rondom). Zet nog circa 10 minuten in de oven of totdat de sneetjes mooie goudbruin en krokant worden.
Tip: Is je oven te klein? Dan kun je ook twee bakplaten boven elkaar zetten of je bakt de ciabatta sneetjes in een tweede ronde.
Plaats een hittebestendige zeef boven een pan en schep daar de volledige inhoud van de ovenschaal in. Het vocht vang je op in de pan en laat je iets inkoken tot het stroperig begint te worden. Daarna schep je de saus weer door de geroosterde honingtomaten in een kom. Nu heb je heerlijk sticky Honingtomaten!
Besmeer de crostini’s met je favoriete geitenkaas en garneer daarna met de sticky Honingtomaten, een snufje zwarte peper en nog wat verse blaadjes tijm. Serveer direct.
Wil je dit gerecht voorbereiden? De geroosterde Honingtomaten kun je volledig voorbereiden en afgedekt in de koelkast bewaren tot gebruik. Laat ze wel eerst op kamertemperatuur komen voor de lekkerste smaak. De crostini’s kun je ook vast maken (tot 24 uur van te voren) en in een luchtdichte verpakking bewaren. Het besmeren en garneren doe je op het laatste moment.
Notities
Met dit recept maak je 12 - 16 crostini’s.
Het overgebleven ciabatta brood kun je invriezen voor een later gebruik of je maakt extra crostini’s voor bij een andere dip.
Geen geitenkaas liefhebber? Smeer dan naturel roomkaas of ricotta op je crostini’s.