Deze makreeltartaar met frisse appel en dille is heerlijk romig en combineert perfect met de bietjes en zoetzure komkommer. Een supersnel feestelijk voorgerecht!
Gang Voorgerecht
Keuken Kerst
Trefwoord biet, komkommer, makreel
Bereidingstijd 25 minutenminuten
Totale tijd 25 minutenminuten
Porties 4personen
Equipment
vergiet
keukenpapier
grove rasp, mandoline of kaasschaaf
steekring van circa 9 cm
4 mooie bordjes (let op dat de kleur contrasteert met de biet)
Ingrediënten
1/4komkommer
rijstazijn
250grgekookte bieten
olijfolie
ciderazijn (zie notities voor zure tips)
gerookt zeezout
zwarte peper
150grgerookte makreel (MSC, in de notities vertel ik er meer over)
1klein sjalotje, gesnipperd
1/4Granny Smit appel, in kleine blokjes
2elBelgische mayo (bijvoorbeeld die van Jean Bâton)
1citroen
1tlfijngehakte dille + 16 mooie blaadjes voor de garnering
zwarte peper
1potjezalmforeleitjes
Instructies
Rasp dunne sliertjes van de komkommer met een grove rasp, mandoline of kaasschaaf en meng die in een kommetje met wat rijstazijn om te marineren. Laat 10 minuten staan.
Tip: De rest van de komkommer snijd je in stukjes en eet je lekker op tijdens het koken.
Laat de gekookte bieten uitlekken en dep de buitenkanten goed droog met keukenpapier. Snijd ze daarna in klein blokjes (brunoise) door er eerst plakjes van te snijden. Die snijd je vervolgens in dunne reepjes en daarna snijd je er blokjes van.
Meng de blokjes gekookte biet met een scheutje olijfolie en ciderazijn (van beide circa 1 theelepel), een snufje (gerookt) zeezout en wat zwarte peper. Laat even staan.
Scheur de gerookte makreel uit elkaar in een kom en meng met 1 eetlepel gesnipperde sjalot en de blokjes Granny Smit appel. Voeg de Belgische mayo, een kneepje citroensap, 1 tl fijngehakte dille en een snufje zwarte peper toe en roer alles goed door elkaar. Proef en bepaal of je nog extra citroensap of zwarte peper nodig hebt.
Tip: Je raadt het nooit, maar die overgebleven appel eet je ook lekker op! Of je geeft een paar partjes aan je kinderen. Al dan niet samen met de komkommer die over was ;-).
Giet de gemarineerde komkommersliertjes af in een vergiet en dep ze droog met keukenpapier.
Leg je steekring op een bord en maak een volledig bodem van de bietenblokjes, druk aan. Verdeel daar een kwart van de makreel over en druk wederom goed aan. Garneer met nog een paar bietenblokjes in het midden voor de kleur. Trek nu langzaam de steekring omhoog zodat je makreeltartaar op het midden van het bordje verschijnt. Herhaal dit op de andere drie bordjes.
Garneer ze allemaal bovenop met een roosje van de komkommerslierten en steek rondom wat takjes dille in de tartaar. Verdeel als laatste nog subtiel wat zalmforeleitjes erover voor de finishing touch. Serveer direct.
Notities
Met dit recept maak je een voorgerecht voor 4 personen.
Je kunt zowel de komkommer, biet als makreel volledig voorbereiden afgedekt in de koelkast bewaren tot gebruik. Laat de komkommer wel eerst uitlekken, ander wordt deze te zacht. En zorg dat de biet en makreel al een kwartiertje uit de koelkast zijn voordat je de bordjes gaat opmaken, want daar wordt de smaak beter van.
Haal de gerookte makreel bij je visboer of gebruik de gerookte makreel van FishTales uit de supermarkt. Die is duurzaam gevangen, vel- en graatvrij en heel goed van smaak.
Mijn favoriete ciderazijn voor dit gerecht is deze van Foodelicious, omdat deze zoeter en stroperiger is dan de reguliere ciderazijn die je in de supermarkt vindt. Hun vijgen-dadelazijn is ook geniaal voor dit gerecht. Überhaupt voor heel veel gerechten. Een stroperige, wat zoetere balsamicoazijn zou ook nog kunnen.
Wil je er ook een vega variatie van maken? Vervang de makreel dan door blokjes rijpe avocado en laat de zalmforeleitjes eruit. Je kunt in plaats daarvan wat kappertjes ter garnering toevoegen. Als je die nog even kort frituurt (eerst het zout afspoelen en droogdeppen) in olie worden ze ook nog lekker knapperig.