Een feestelijke variant van spaghetti aglio e olio met gebakken grote garnalen, citroen en een vleugje dille. En heel makkelijk te maken!
Gang Pasta
Keuken Italiaans
Trefwoord dille, garnalen, knoflook, spaghetti
Bereidingstijd 30 minutenminuten
Totale tijd 30 minutenminuten
Porties 4personen
Ingrediënten
400grspaghetti
1bolknoflook
2rode (Spaanse) pepers
100mlolijfolie extra vergine
gerookt zeezout
zwarte peper
300 - 400grgrote garnalen, schoongemaakt en in de schil (maar zonder kan ook)
bakolijfolie
1citroen
1eldille, fijngehakt
Instructies
Kook de spaghetti beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af, maar bewaar een kopje kookvocht.
Pel ondertussen de teentjes knoflook en hak de pepers grof. Maal dit helemaal fijn in de keukenmachine of gebruik een koksmes.
Zet de kookpan van de spaghetti weer op je kookplaat en verwarm op middellaag vuur. Schenk de olijfolie extra vergine erin en roer driekwart van het knoflook-pepermengsel erdoor. Voeg nog een royale snuf zeezout toe en fruit 5 minuten op laag vuur. Let op: de knoflook mag niet verkleuren, dus hou de temperatuur laag.
Verhit een tweede koeken- of hapjespan op hoog vuur en schenk 2 eetlepels bakolijfolie in deze pan. Bak hierin de grote garnalen in een paar minuten lichtroze. Zet het vuur iets lager en voeg het resterende knoflook-pepermengsel, een snuf zout en een kneepje citroensap toe. Bak nog een paar minuten tot de knoflook net gaart. Nu mag deze wel iets bruin worden. Zet daarna het vuur uit.
Schep in de pastapan de gekookte spaghetti door het heerlijk geurende oliemengsel. Voeg ook een scheutje kookwater toe om de saus beter te binden. Proef en breng naar wens verder op smaak met zwarte peper en (gerookt) zeezout.
Serveer de spaghetti aglio e olio met de grote garnalen en garneer met fijngehakte dille en een snufje zwarte peper.
Notities
Dit recept is voor 4 personen als hoofdgerecht.
Snel teentjes knoflook pellen? Haal de teentjes daarvoor eerst los van de bol en plet ze daarna iets met het lemmet van je koksmes. De schilletjes komen zo heel makkelijk los van de knoflook.
Ik gebruik de hele Spaanse peper, inclusief de zaadlijsten. Deze kun je ook verwijderen als je iets minder pit wilt. Of je gebruikt maar 1 peper.
Regelmatig krijg ik de vraag hoe je knoflook moet bakken zonder dat het verbrandt. Zet daarvoor de temperatuur (veel) lager en zorg dat je genoeg olie gebruikt. Dan zal de knoflook niet snel verkleuren.
Extra groenten erbij? Kies dan voor een simpele salade met rauwkost, gegrilde groene asperges of roergebakken spinazie met knoflook.