De echte Surinaamse kip kerrie wordt nog lekkerder als je 'm op houtskool bereidt. Ik maakte ons succesrecept op de barbecue.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Surinaams
Trefwoord kip, masala
Bereidingstijd 20 minutenminuten
Wachten 1 uuruur
Totale tijd 1 uuruur20 minutenminuten
Porties 4personen
Equipment
hickory houtsnippers
(gietijzeren) rooster, grote gietijzeren skillet of een hittebestendige wokpan optioneel
Ingrediënten
zonnebloemolie
2uien,gesnipperd
6teentjesknoflook,fijngehakt
4kleine maggiblokjes,verkruimeld (of vervang door zout)
1tl pimentpoeder
2el tomatenpuree
1trostomaat,in kleine stukjes
800grkipfilet,in kleine blokjes
3el Surinaamse masala specerijen,toko
300mlwater
optioneel: 1 Madame Jeanette of Adjuma peper,voor de liefhebbers van pit
1el verse selderijfijngehakt
zwarte peper
Instructies
Vul de je barbecue met houtskool en strooi er een hand hickory houtsnippers over. Verwarm daarna tot 180 °C. Plaats het rooster en zet daarop een grote gietijzeren skillet of, zoals in mijn geval, deze wokpan. Dit vind ik echt een ideale pan om te gebruiken voor dit soort gerechten. Sluit het deksel en zorg dat de pan goed verhit wordt.
Zet in de tussentijd al je ingrediënten, gesneden en al, klaar naast de barbecue.
Open het deksel en schenk, voorzichtig (druppel geen olie op je vuur uiteraard), een scheutje zonnebloemolie in de (wok)pan. Fruit hierin de uien, knoflook, maggiblokjes en pimentpoeder tot het goed gaat geuren. Je moet regelmatig roeren, maar er komt natuurlijk veel hitte vanaf. Daarom gebruik ik altijd een lange spatel en doe deze handschoen aan. Sluit tussentijds altijd even de deksel zodat er niet teveel warmte ontsnapt.
Voeg de tomatenpuree en gesneden tomaat toe en roerbak dit 1 minuut.
Daarna komt de kipfilet en masala specerijen erbij. Roerbak dit tot de kip is dichtgeschroeid en een beetje bruin is.
Schenk water in de (wok)pan tot de kip net onder staat en roer rustig door. Sluit de deksel en laat de kip kerrie 45 - 60 minuten pruttelen op een temperatuur tussen de 150 en 180 graden. Dit luistert niet zo nauw. Roer af en toe even door.
Tip: Hou je van pittig? Dan is dit het moment om een Madame Jeanette of Adjuma peper in de pan erbij te leggen zodat deze mee kan pruttelen. Als je deze heel laat dan geeft het een subtiele smaak af, roer je deze op het einde kapot dan wordt het gerecht goed pittig.
Als de kip kerrie mooi mals is, is deze klaar. Breng op smaak met zwarte peper en roer als finishing touch de gesneden bladselderij erdoor.
Serveer de Surinaamse kip kerrie van de barbecue met je bijgerechten naar keuze en geniet!
Notities
Dit gerecht is een hoofdgerecht voor 4-6 personen.
Serveer erbij: witte rijst,zuur en een groente bijgerecht zoals gestoofde kousenband of snijbonen, roergebakken spinazie of bitawiri
Hou je van pittig? Dan kun je bij stap 6 een Madame Jeanette of Adjuma peper in de pan erbij te leggen zodat deze mee kan pruttelen. Als je deze heel laat dan geeft het een subtiele smaak af, roer je deze op het einde kapot dan wordt het gerecht goed pittig.