Deze gevulde courgette met aardappel gratin taartjes en gemarineerde kip maak je heel gemakkelijk in de oven. Heerlijk in combinatie met zelfgemaakte pesto.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Trefwoord aardappel, courgette, kip
Voorbereidingstijd 25 minutenminuten
Bereidingstijd 25 minutenminuten
Totale tijd 50 minutenminuten
Porties 4personen
Ingrediënten
1/2rode peper zonder zaadlijsten,of een hele als het pittiger mag
5teentjesknoflook
5blaadjessalie,of gebruik hier ook tijm voor net als in de tomatensaus
bakolijfolie
rasp van 1 citroen
zout
zwarte peper
4kippenpoten of 8 -vleugels
2courgettes
1blik400 gr tomatenblokjes
3takjesverse tijm,alleen de blaadjes, of 2 tl gedroogde tijm
1bol125 gr buffelmozzarella, in plakjes
1verpakking400 gr Aviko Aardappel Gratins met tijm en rozemarijn
30grverse basilicum,alleen de blaadjes
40grpijnboompitten
75mlolijfolie extra vergine
flinke handvol geraspte Parmezaanse kaas
Instructies
Maal de rode peper, 2 teentjes knoflook en salie met 4 eetlepels bakolijfolie helemaal fijn in een hakmolentje of met de staafmixer. Roer de citroenrasp erdoor samen met een flinke snuf zout en wat peper. Meng de marinade goed met de kippenpoten of -vleugels en zet afgedekt in de koelkast.
Tip: Marineer de kip een uur of vier (of de avond ervoor) voor nog meer smaak.
Halveer de courgettes in de lengte en hol ze uit met een lepeltje. Snijd het vruchtvlees vervolgens klein. Snijd 2 teentjes knoflook fijn. Verhit een koekenpan en fruit de knoflook kort in 1 eetlepel bakolijfolie. Voeg het courgette vruchtvlees toe en bak nog 2 minuten. Roer nu de tomatenblokjes en tijm erdoor en laat 10 minuten zonder deksel pruttelen op middelhoog vuur zodat het grootste deel van het vocht verdampt, maar laat niet aanbakken. Breng daarna op smaak met zout en peper.
Verwarm in de tussentijd de oven voor op 220 graden en bekleed een groot bakblik met bakpapier.
Vul de gehalveerde courgettes met de tomatensaus en dek af met plakjes mozzarella. Leg de courgettes in het midden van het bakblik. Leg de kippenpoten of -vleugels aan de linkerkant en de gratins aan de rechterkant. Zet het bakblik 25 minuten in de oven.
Belangrijk: Ik had relatief dunne kippenpoten die op deze temperatuur gaar werden in 25 minuten. Als je echter dikkere poten hebt, laat deze dan langer in de oven liggen, afhankelijk van de dikte. Daar was wat discussie over op mijn Facebook pagina, dus ik zeg het er hier nog even expliciet bij. Haal tussentijds wel vast de gevulde courgette en gratins uit de oven en houd deze warm.
Maak de pesto door de basilicum met de pijnboompitten, 1 teentje knoflook en de 75 ml olijfolie extra vergine fijn te malen in een hakmolen of keukenmachine. Roer daarna Parmezaanse kaas erdoor tot je de smaak goed vindt. Breng verder op smaak met zwarte peper.
Serveer de gevulde courgette met de kip en gratins. Schep op iedere gratin een royale lepel pesto en zet de rest van de pesto op tafel.
Notities
Dit is een hoofdgerecht voor 4 personen.
Voorbereiding: 25 minuten + oventijd 25 minuten. Totale tijd 50 minuten.
Tip: Marineer de kip een uur of vier (of de avond ervoor) voor nog meer smaak.
Belangrijk: Ik had relatief dunne kippenpoten die op deze temperatuur gaar werden in 25 minuten. Als je echter dikkere poten hebt, laat deze dan langer in de oven liggen, afhankelijk van de dikte. Daar was wat discussie over op mijn Facebook pagina, dus ik zeg het er hier nog even expliciet bij. Haal tussentijds wel vast de gevulde courgette en gratins uit de oven en houd deze warm.