Deze stamppot met pompoen, snijbiet en linzen zit bomvol smaak door de gerookte paprikapoeder, rozemarijn en appelciderazijn.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Vegan
Trefwoord aardappel, linzen, snijbiet
Bereidingstijd 30 minutenminuten
Totale tijd 30 minutenminuten
Porties 4personen
Ingrediënten
1,2kgkruimige aardappels, geschild en gehalveerd
zout
100mlplantaardige melk
10grplantaardige boter
2rode uien, in dunne halve ringen
bakolijfolie
400grpompoen, in kleine blokjes
2tlgerookt paprikapoeder
1tlgedroogde rozemarijn
100 - 150mlappelciderazijn, zie de notities
300grsnijbiet, in stukjes (te vervangen door bladspinazie of paksoi)
400grlinzen uit blik, afgespoeld en uitgelekt
zwarte peper
serveer erbij: geroosterde cashewnoten
Instructies
Kook de aardappels in circa 20 minuten gaar in een bodempje gezouten water met de deksel iets schuin op de pan. Giet daarna af. Verwarm de melk en boter, voeg toe aan de aardappels en stamp daarna fijn tot een puree.
Verhit ondertussen een hapjespan en fruit de uien een paar minuten in 2 eetlepels bakolijfolie met een snuf zout. Voeg de pompoen toe samen met het gerookte paprikapoeder en de rozemarijn en bak nog een paar minuten.
Schenk de appelciderazijn in de pan tot de bodem van de pan bedekt is met een laagje en laat op middellaag vuur pruttelen. De pompoen gaart hierin en de saus kookt vanzelf in.
Roer na het inkoken de snijbiet erdoor en bak een paar minuten mee. Roer op het laatst de linzen erdoor en bak nog een paar minuten. Proef en breng naar wens verder op smaak met zout en peper. Het mag goed op smaak zijn, omdat er aan de aardappelpuree verder niets is toegevoegd.
Schep daarna 4 eetlepels van het groente-linzenmengsel uit de pan en dek af. De rest roer je door de aardappelpuree heen om de stamppot maken. Proef en breng eventueel extra op smaak.
Verdeel de stamppot over 4 borden, garneer met het bewaarde groente-linzenmengsel en de geroosterde cashewnoten en serveer.