Het gehakt van deze mini saucijzenbroodjes breng je op smaak met Thaise gele currypasta en basilicum, een heerlijke combinatie.
Gang Hapje
Keuken Oven
Trefwoord bladerdeeg, currypasta, gehakt
Bereidingstijd 50 minutenminuten
Oventijd 30 minutenminuten
Totale tijd 1 uuruur20 minutenminuten
Porties 24stuks
Ingrediënten
1sjalot (circa 30 gr), gesnipperd
1teentjeknoflook, fijngehakt
zonnebloemolie
400grrundergehakt
2eieren
1pakjeFairtrade Original Thaise gele curry
75grpaneermeel
1elvissaus
2takjesbasilicum, blaadjes fijngehakt
8plakjesroomboter bladerdeeg
optioneel: sesamzaad
serveer erbij: dipsaus van ketchup met sriracha naar smaak
Instructies
Verhit een koekenpan en fruit de sjalot en knoflook 5 minuten op laag vuur in 1 eetlepel zonnebloemolie. Schep over in een bak en laat afkoelen tot lauw.
Meng het gehakt met 1 losgeklopt ei, de Thaise gele currypasta, paneermeel, vissaus, fijngehakte basilicum en het sjalot-knoflookmengsel. Kneed met je handen door elkaar tot het goed gemengd is. Zet daarna 30 minuten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 graden (onder- en bovenwarmte) en bekleed een bakblik met bakpapier. Leg de plakjes bladerdeeg op je aanrecht om te ontdooien.
Verdeel het gehaktmengsel in 8 rolletjes die even breed zijn als een plakje bladerdeeg.
Verwijder het papier van de plakjes en draai ze daarna om zodat het plakkerige deel bovenop ligt. Leg op ieder plakje een rolletje gehakt, iets boven de onderkant. Vouw daarna het bladerdeeg eroverheen en duw de naad aan de onderkant dicht met je vingers. Duw de rand daarna in met de tanden van een vork. Ieder rolletje wat klaar is, snijd je daarna met een scherp mes in 3 stukken.
Leg de 24 mini saucijzenbroodjes op je bakblik, met een beetje passen en meten past dat precies bij een normaal formaat oven.
Klop het tweede ei los met 1 theelepel koud water. Bestrijk de mini saucijzenbroodjes met het eimengsel (het handigste is dit met een kwastje) en bestrooi ze optioneel met sesamzaadjes.
Zet het bakblik 25 - 30 minuten in de oven tot de mini saucijzenbroodjes goed gaar, krokant en mooi goudbruin zijn. Laat ze nog wat langer staan als ze bleekjes ogen.
Lauwwarm smaken ze het allerlekkerst. Je kunt ze ook al een dag eerder maken en de volgende dag even oppiepen in de oven, circa 8 minuten op 150 graden. Warm nooit op in de magnetron, want dan wordt het bladerdeeg zacht.
Serveer de mini saucijzenbroodjes naar wens met een dipsaus van ketchup met sriracha.
Notities
Dit recept is voor een borrelhapje en je maakt er 24 mini saucijzenbroodjes mee.