Een heerlijke variatie op het traditionele pasta alla Norma recept, waaraan ik ook nog wat azijn, tijm en rucola toevoegde. Dat wordt genieten!
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Trefwoord aubergine, pasta, ricotta, rucola
Voorbereidingstijd 30 minutenminuten
Bereidingstijd 30 minutenminuten
Totale tijd 1 uuruur
Porties 4personen
Ingrediënten
2aubergines,in blokjes
zout
1flinke ui,gesnipperd
2teentjes knoflook,fijngehakt
bakolijfolie
balsamico- of rode wijnazijn,ik gebruikte deze zoete moscato azijn, die is echt briljant!
400mlpassata
handje verse basilicum,blaadjes fijngehakt
1tlgedroogde tijm
snufje suiker
zwarte peper
400grpasta,bijvoorbeeld conchiglioni, rigatoni of penne
olijfolie extra vergine
100grricotta,kamertemperatuur en los geroerd
25grrucola
optioneel: Parmezaanse kaas
Instructies
Meng de aubergines met veel zout in een vergiet en laat 30 minuten leggen. Spoelen daarna goed af, laat uitlekken en dep de blokjes droog met keukenpapier.
Verhit een grote hapjespan en fruit de ui en knoflook in een scheut bakolijfolie met een snufje zout. Voeg de blokjes aubergine toe en bak ze rondom goudbruin op middelhoog vuur in circa 8 minuten. Eventueel in 2 delen als je hapjespan niet groot genoeg is. Als er teveel aubergine in de pan zit, gaat het namelijk stoven in plaats van bakken.
Zijn de blokjes eenmaal goudbruin dan blus je het af met een flinke scheut azijn. Schenk de passata in de pan en roer de basilicum, tijm en suiker erdoor. Laat 10 minuten pruttelen met de deksel schuin op de pan. Proef daarna en breng eventueel extra op smaak met peper en zout.
Kook in de tussentijd de pasta beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet daarna af, maar bewaar een kopje kookvocht.
Schenk de saus in de kookpan bij de pasta en voeg een scheut olijfolie extra vergine toe. Roer door en maak de saus eventueel smeuïger met het kookvocht.
Serveer de pasta op diep borden en garneer met rucola, lepeltjes ricotta en een snufje zwarte peper. Hou je van Parmezaanse kaas? Rasp die er dan ook nog rijkelijk overheen.
Notities
Dit is een hoofdgerecht voor 4 personen.
Bereidingstijd 30 minuten + wachten 30 minuten.
Ik gebruikte deze zoete moscato azijn, die is echt briljant!