500grwitte asperges,geschild en onderkanten verwijderd
boter
sap van 1 citroen
zout
zwarte peper
500grgroene asperges,stukje van de onderkanten verwijderd
bakolijfolie
1teentje knoflook,uitgeperst
200grverse doperwten
rasp van 1/2 citroen + extra
olijfolie extra vergine
75grveldsla
75grwortel julienne
handje verse dille,fijngehakt
handje verse bieslook,fijngehakt
blok Parmezaanse kaas
serveer erbij: crostini of toast
Instructies
Kook de witte asperges 8 - 10 minuten in een pan met water, paar klontjes boter, 1 eetlepel citroensap, snuf zout en zwarte peper. Zet daarna het vuur uit en laat de asperges nog 5 - 8 minuten nagaren in het warme vocht met de deksel op de pan.
Tip: Ik kook mijn asperges altijd in een platte grillpan. Zo liggen ze mooi plat en kun je goed testen of ze gaar zijn. Til een asperge in het midden op met een vork en als ze aan de uiteinden iets doorbuigen zijn ze gaar.
Snijd de groene asperges in grove stukken. Roerbak ze 5 - 8 minuten in een hapjespan met 2 eetlepels bakolijfolie, uitgeperste knoflook en zout tot ze beetgaar zijn. De doperwten bak je de laatste 4 minuten mee. Roer daarna de citroenrasp erdoor.
Klop een dressing van 3 eetlepels olijfolie extra vergine, 1 eetlepel citroensap, peper en zout.
Maak 4 bordjes (of een grote schaal) op met een handje veldsla en wat wortel julienne. Verdeel hier de groene asperges met doperwten over. Halveer de witte asperges in de lengte en verdeel over de bordjes. Garneer met de dressing, fijngehakte dille en bieslook (mag best royaal) en wat geschaafde Parmezaanse kaas.
Serveer direct samen met wat crostini of toast.
Notities
Dit is een lunch of hoofdgerecht voor 4 personen.
De bereiding duurt in totaal 30 minuten.
Tip: Ik kook mijn asperges altijd in een platte grillpan. Zo liggen ze mooi plat en kun je goed testen of ze gaar zijn. Til een asperge in het midden op met een vork en als ze aan de uiteinden iets doorbuigen zijn ze gaar.