Speciaal voor Koningsdag bakte Debbie deze abrikozenrol met oranje glazuur. Ik at mijn vingers er nog net niet bij op, zo lekker!
Gang Gebak
Keuken Zoet
Trefwoord abrikozen, mascarpone
Voorbereidingstijd 30 minutenminuten
Bereidingstijd 15 minutenminuten
Koelen 1 uuruur
Totale tijd 1 uuruur45 minutenminuten
Porties 8personen
Ingrediënten
Cake:
130grbloem
1tlbakpoeder
½tlzout
4eieren,op kamertemperatuur
150grsuiker
2elolie
2elkarnemelk
1tlazijn
1tlvanille extract
extra: poedersuiker en een schone theedoek
Vulling:
abrikozen uit pot of blik
250grmascarpone
250grslagroom
100grsuiker
abrikozenjam
Glazuur:
100grpoedersuiker
2elsiroop van de abrikozen
oranje kleurstof
Instructies
Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht) en bekleed een bakplaat met opstaande rand met bakpapier. Je kunt eventueel ook een rechthoekige grote bakvorm gebruiken. Deze moet dan ongeveer 30 x 40 cm zijn.
Leg alvast een theedoek klaar op het werkblad en bestrooi deze met poedersuiker.
Laat de abrikozen van de vulling uitlekken, maar gooi de siroop niet weg!
Meng de bloem met het bakpoeder en zout.
Klop de eieren op hoge snelheid luchtig en licht van kleur (ongeveer 4 minuten).
Voeg al kloppend langzaam de suiker toe. Doe er vervolgens de olie, karnemelk, azijn en vanille extract bij en klop nog 1 minuut goed door. Tenslotte voeg je het bloemmengsel toe en klop je tot het net gemixt is.
Schep het beslag op de bakplaat en verdeel gelijkmatig.
Bak de cake 12 - 15 minuten tot deze mee veert wanneer je erop drukt.
Draai de cake onmiddellijk en voorzichtig om op de theedoek. Verwijder het bakpapier en rol de cake in de theedoek. Je begint aan de korte kant dus je legt de cake als een staand A4tje voor je neer en dan rol je hem van onder naar boven op zodat je een dikke brede rol krijgt, en geen lange dunne ;-).
Klop voor de vulling de mascarpone met de slagroom en suiker stijf.
Rol de cake uit na het afkoelen en bestrijk ‘m met een dun laagje abrikozenjam en verdeel het mascarponemengsel erover.
Leg er wat in plakjes gesneden abrikozen op en rol voorzichtig weer op.
Maak een glazuur van de poedersuiker, siroop en oranje kleurstof door deze door elkaar te roeren en verdeel over de cake.
Garneer de abrikozenrol met oranje glazuur nog met wat halve abrikozen op de bovenkant.
Notities
Deze abrikozenrol met oranje glazuur is voldoende voor 8-10 personen.