Ik maakte een heerlijke quiche met spek, kaas en appel met mooie producten die ik uit Zuid-Tirol had gekregen. Aanrader dit recept!
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Trefwoord appel, kaas, spek
Voorbereidingstijd 20 minutenminuten
Bereidingstijd 35 minutenminuten
Totale tijd 55 minutenminuten
Porties 4personen
Ingrediënten
200grui
1friszure appel
1elcitroensap
200grZuid-Tiroolse spek uit één stuk, of kies een stuk rookspek
zwarte peper
5eieren
120mlslagroom
175grgeraspte Stilfser Bob kaas,vraag ernaar bij je kaaswinkel en kies anders voor een goed smeltende, scherp-kruidige kaas. Hele andere regio, maar Gruyère zou ook prima kunnen.
zout
1rolkoelvers quichedeeg
paneermeel
serveer erbij: een frisse groene salade die aangemaakt is met olijfolie, witte wijnazijn, zout en peper
Instructies
Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een quichevorm in met boter of bakspray.
Snijd de ui in dunne, halve maantjes. Schil de appel en snijd deze in kleine blokjes. Meng deze met het citroensap om verkleuring tegen te gaan. Snijd het stuk spek in kleine blokjes.
Verhit een koekenpan en bak hierin de blokjes spek krokant zonder extra vet. Schep de blokjes uit de pan en bak daarna de ui 5 minuten in het spekvet op middelhoog vuur. Roer regelmatig. Zet daarna het vuur uit en schep de blokjes spek en appel door de ui. Breng verder op smaak met peper.
Klop de eieren los met de slagroom en roer daarna de geraspte kaas erdoor. Breng op smaak met peper en zout.
Bekleed de quichevorm met het quichedeeg en druk de zijkanten goed aan. Prik gaatjes in de bodem met een vork en strooi een dun laagje paneermeel over de bodem.
Schep de vulling van de ui, spek en appel op het deeg en schenk daarna het eimengsel er gelijkmatig over. Vouw overlappend deeg over de vulling heen en bestrijk dit eventueel nog met losgeklopt ei.
Zet de quiche in de oven en bak 35 - 40 minuten tot de quiche gaar en goudbruin is.
Laat de quiche daarna 10 minuten rusten en snijd in punten. Serveer met de frisse groene salade en een glas gekoelde Alto Adige DOC Weissburgunder Riserva.
Notities
Met dit recept maak je 1 quiche voldoende voor 4 - 6 personen als hoofdgerecht.