Uit Zuid-Tirol komen verschillende kwaliteitsproducten zoals rode wijn, appels en kaas. En daarmee maakte ik een zalige risotto met rode wijn en appel.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Trefwoord appel, rijst, rode wijn
Bereidingstijd 45 minutenminuten
Totale tijd 45 minutenminuten
Porties 4personen
Ingrediënten
1ui,gesnipperd
½tlgemalen kruidnagel
30grboter + extra
300grrisottorijst,arborio of carnaroli
300mlrode wijn,ik gebruikte de Zuid-Tiroolse Pinot Nero
1lhete groentebouillon
2friszure appels,geschild en in kleine blokjes
100grStilfser BOB kaas,vraag ernaar bij je kaaswinkel of gebruik een andere kruidige bergkaas die goed smelt
15grverse krulpeterselie,fijngehakt
zwarte peper
zout
Instructies
Zet een grote (soep)pan op het vuur. Fruit de ui met de gemalen kruidnagel een paar minuten in de boter op laag vuur. Deze moet glazig worden, maar niet verkleuren.
Schep de risottorijst erdoor en bak 2 minuten mee terwijl je blijft roeren. Schenk 200 ml rode wijn erbij en roer tot de wijn bijna is verdampt.
Schep een aantal soeplepels van de bouillon in de pan. Blijf geregeld roeren in het begin. Zodra de bouillon bijna is verdampt, schenk je er weer een soeplepel bij. Dit blijf je herhalen tot de rijst beetgaar gaar is, dit kan zeker 20 - 30 minuten duren Roer halverwege de blokjes appel en de resterende 100 ml rode wijn erdoor.
Proef geregeld en zet het vuur uit als de risottorijst beetgaar is. Roer dan de geraspte Stilfser BOB kaas en drie kwart van de krulpeterselie erdoor. Blijf roeren tot de kaas mooi is gesmolten.
Proef en breng eventueel extra op smaak met zwarte peper en zout. Roer als laatste een paar klontjes boter erdoor, zet de deksel op de pan en laat 2 minuten rusten.
Serveer de risotto op borden en garneer met de overgebleven krulpeterselie. En die overgebleven Zuid-Tiroolse Pinot Nero wijn? Die schenk je er natuurlijk bij!