Wil je een klassieke coq au vin bereiden? Ik maakte deze met het recept van Alain Caron uit De Bijbel van de Franse Keuken, aanrader!
Gang Hoofdgerecht
Keuken Frans
Trefwoord bacon, haan, paddenstoelen, rode wijn
Bereidingstijd 1 uuruur10 minutenminuten
Totale tijd 1 uuruur10 minutenminuten
Porties 4personen
Ingrediënten
1haan van circa 1,5 kg
zout
peper
100grbacon
250grpaddenstoelen
60grroomboter
12kleine uitjes,of 2 zoete uien in mijn geval, want ik kon nergens in mijn stad kleine uitjes vinden
1elbloem
2teentjesknoflook,gepeld en geplet
1lstevige rode wijn,liefst bourgogne
1kruidenboeket van laurier, tijm en krulpeterselie (zie foto)
500mlbouillon of water,ik gebruikte kippenbouillon
3elcognac
Instructies
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snijd de haan in stukken en bestrooi ze met zout en peper.
Tip: Ik liet de haan alvast door mijn slager in stukken snijden.
Snijd de bacon in kleine stukjes. Maak de paddenstoelen schoon en snijd ze als ze groot zijn in 4 stukken.
Verhit de boter in een ovenbestendige braadpan en smoor hierin de bacon met de uitjes tot ze goudkleurig zijn. Schep de ui en bacon uit de pan, laat de boter erin achter.
Smoor de paddenstoelen zachtjes in de boter tot ze net zacht zijn geworden. Schep ze uit de pan en leg ze bij de bacon en uien.
Bak nu de stukken haan rondom bruin. Voeg daar eventueel wat extra boter aan toe, bij mij was de braadpan redelijk droog geworden namelijk. Strooi de bloem erover en roer goed door. Voeg na 5 minuten de geplette knoflookteentjes toe. Giet de wijn erbij en breng al roerend aan de kook. Voeg het kruidenboeket, de uien, de bacon en de paddenstoelen toe. Giet er zoveel bouillon of water bij tot alles net onderstaat. Dek de pan af en zet hem 45 minuten in de oven.
Haal met een schuimspaan de stukken haan en het garnituur uit de saus en leg deze in een schaal. Giet de cognac bij de saus en kook deze op hoog vuur nog een beetje in. Breng zo nodig op smaak met zout en peper (maar dat was bij mij echt niet nodig). Giet de saus daarna door een zeef over de haan.
Notities
Dit is een hoofdgerecht voor 4-6 personen.
Bereiding: 70 minuten (inclusief oven).
Tip: Ik liet de haan alvast door mijn slager in stukken snijden.