Portugese makreel met aardappelsalade en romainesla
De eerste keer dat ik deze Portugese makreel at was in de Algarve. Eenmaal thuis ging ik aan de slag en hier vind je het recept van mijn versie.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Portugees
Trefwoord aardappel, makreel, sla
Bereidingstijd 30 minutenminuten
Totale tijd 30 minutenminuten
Porties 4personen
Ingrediënten
1,2kgvastkokende aardappels,geschild en in gelijke delen
zout
1ui,in halve flinterdunne ringen
olijfolie extra vergine
1kropromaine sla,in grove stukken
10grbieslook,fijngehakt
witte wijnazijn
witte peper
8verse makreelfilets,visboer
bakolijfolie
Instructies
Kook de aardappels net gaar in 12 - 15 minuten in een bodempje gezouten water met de deksel op de pan.
Kook de uienringen de laatste 2 minuten mee en giet daarna af. Schep alles terug in de pan en roer 2 el olijfolie extra vergine erdoor. Zet de deksel op de pan en laat staan.
Meng in de tussentijd de romainesla met de bieslook, flinke scheut azijn en wat olijfolie extra vergine, snuf zout en peper.
Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag. Dep de makreelfilets droog, bestrooi ze met peper en zout en bak 3 minuten op de huid in een flinke scheut bakolijfolie. Draai de filets voorzichtig om met een spatel en bak nog 1 minuut.
Serveer de sla met de aardappelsalade en gebakken makreelfilets op een bord. Let op de eventuele graatjes tijdens het eten.
Tip: Eten er kleine kinderen mee? Snijd voor hen alles fijn (haal eerst goed eventuele graatjes uit de makreel) en meng door elkaar. Dan is het een smaakvolle stamppot geworden.
Notities
Dit is een hoofdgerecht voor 4 personen.
Bereiding: 30 minuten
Eten er kleine kinderen mee? Snijd voor hen alles fijn (haal eerst goed eventuele graatjes uit de makreel) en meng door elkaar. Dan is het een smaakvolle stamppot geworden.
Wil je er nog wat groenten bij serveren? Ga dan voor gestoomde broccoli en winterpeen die je op smaak brengt met olijfolie extra vergine, citroenrasp, zout en eventueel nog wat geroosterd amandelschaafsel erover.