Heerlijk feestelijk zijn deze appelbollen uit de oven met noten, spijs en zelfgemaakte custard. Makkelijk om voor te bereiden ook!
Gang Nagerecht
Keuken Kerst
Trefwoord appel, cranberry, spijs
Bereidingstijd 15 minutenminuten
Oventijd 45 minutenminuten
Totale tijd 1 uuruur
Porties 4personen
Equipment
oven
appelboor
aluminiumfolie
Ingrediënten
4goudreinet appels
1flesjeappelcider
50grcranberry melange
25grhavermout
50grlichtbruine basterdsuiker
1,5tlkoek- en speculaaskruiden
25gramandelspijs
10grgezouten boter
200mlvolle melk
100mlslagroom
1tlvanille extract
2eidooiers
1tlmaizena
25grwitte basterdsuiker
Instructies
Verwarm de oven voor op 180 graden en zet een ovenschaal klaar waar de appels goed in passen.
Was de appels en dep ze droog met keukenpapier. Snijd eventueel een dun plakje van de onderkant af als de appels niet helemaal recht staan. Snijd ook een plak van de bovenkant af. Haal met een appelboor het klokhuis uit de appels. Snijd een dun plakje van de onderkant van het klokhuis af en vul hier de onderkant van de appel weer mee, dit zorgt ervoor dat de vulling er niet uitvalt.
Schenk een laagje appelcider in de ovenschaal en zet hier de appels in.
Meng de cranberrymelange, havermout, basterdsuiker, koek- en speculaaskruiden en verkruimelde spijs in de keukenmachine en maal grof.
Vul de appels hiermee en maak bovenop nog een extra laag. Daarom snijd je een plakje van de bovenkant af, zo blijft het beter liggen. Snijd de gezouten boter in dunne plakjes en verdeel deze over de vulling.
Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en zet deze daarna 20 - 30 minuten (beetje afhankelijk van hoe groot de appels zijn) in de oven. Verwijder daarna de folie en bak nog 15 minuten.
Voor de custard meng je de melk, slagroom en vanille extract in een steelpan. Verhit op laag vuur tegen het kookpunt aan terwijl je af en toe roert met een pollepel of spatel.
Klop de eidooiers los met de maizena en suiker in een hittebestendige kom. Gebruik hiervoor een garde en zorg ervoor dat er geen klontjes meer in het mengsel zitten.
Zet het vuur uit en schenk de hete vloeistof in een dunne straal bij de eidooiers terwijl je flink klopt met een garde.
Schenk nu alles weer terug in de steelpan en zet deze weer op laag vuur. Blijf nu constant roeren met een pollepel of hittebestendige spatel totdat de custard indikt. Bij mij duurt dit ongeveer 10 minuten. De custard is goed als deze aan je pollepel blijft ‘hangen’.
Dreigen er klontjes te ontstaan in de custard? Je vuur staat dan te hoog en je hebt bijna roerei gemaakt. Haal de steelpan gelijk van het vuur af en klop als een bezetene met je garde, zo kun je ‘m weer redden. De pan kan daarna weer op het vuur, maar zet het vuur dan wel op de laagste stand.
Schenk de custard over in een glazen kom en dek af met vershoudfolie tot gebruik. Je kunt de custard ook bewaren in de koelkast (zeker een dag of drie). Warm de gewenste hoeveelheid dan op in een pannetje. Wederom op heel laag vuur en totdat de custard lauwwarm is.
Schenk de custard in een diepe schaal met opstaande rand en zet hier de appelbollen in, serveer direct.
Notities
De vulling en custard kun je helemaal voorbereiden. De vulling bewaar je afgedekt op kamertemperatuur en de custard bewaar je afgedekt in de koelkast. Verwarm deze weer tot lauwwarm vlak voor het serveren. De appelbollen zet je pas op het laatste moment in de oven, dit kun je doen op het moment dat je de warme gerechten van het brunchmenu eet.