Geroosterde knolselderij met kastanjes en champignons
Deze geroosterde knolselderij is langzaam gegaard in de oven en heeft een glaze van boter, balsamicoazijn en honing. Heerlijk als bijgerecht.
Gang Bijgerecht
Keuken Kerst
Trefwoord champignons, kastanjes, knolselderij
Bereidingstijd 15 minutenminuten
Oventijd 1 uuruur30 minutenminuten
Totale tijd 1 uuruur45 minutenminuten
Porties 4personen
Ingrediënten
1knolselderij
zout
50grongezouten boter, plantaardige boter voor vegan + extra
25grkoolzaadolie
30grbalsamicoazijn
1elhoning, ahornsiroop voor vegan
zwarte peper
1sjalot, gesnipperd
150grkastanjechampignons, in plakjes
200grgekookte kastanjes, grof gehakt
1tlfijngehakte rozemarijnnaaldjes
2takjesplatte peterselie, fijngehakt
Instructies
Verwarm de oven voor op 180 graden en zet een ovenschaal klaar waar de knolselderij in past.
Schil de knolselderij met een scherp koksmes en kook ‘m in zijn geheel 5 minuten voor in gezouten, kokend water. Giet daarna af en dep de knolselderij droog met keukenpapier.
Smelt de boter en meng deze met de koolzaadolie, balsamicoazijn, honing en een royale snuf zout en peper. De glaze moet goed op smaak zijn, want dit heb je wel nodig voor een hele knolselderij.
Leg de knolselderij in de ovenschaal en bestrijk ‘m royaal met een deel van de glaze. Gebruik hiervoor een kwastje. Zet de knolselderij in de oven voor circa 90 minuut en bestrijk ‘m iedere 15 minuten opnieuw met de glaze. De knolselderij is klaar als je in het midden een scherp mes kunt steken en deze er moeiteloos doorheen glijdt. Haal daarna uit de oven en laat afkoelen tot lauw. Snijd daarna in mooie parten, deze kun je afgedekt in de koelkast bewaren tot gebruik.
Maak ondertussen de topping. Verhit een hapjespan en fruit de sjalot een paar minuten op middellaag vuur in een klontje (plantaardige) boter met een snuf zout. Voeg de kastanjechampignons en kastanjes toe en zet het vuur iets hoger. Bak dit een minuut of 5 tot de champignons hun vocht beginnen te verliezen en de kastanjes bruin worden. Voeg op het laatst de rozemarijn toe en breng op smaak met zout en peper. Dit mengsel kun je afgedekt bewaren in de koelkast tot gebruik.
Verwarm 15 minuten voordat je aan tafel gaat de knolselderij en topping weer. Leg de parten knolselderij op een mooie schaal en verdeel daar de topping over. Garneer met een snufje zwarte peper en de fijngehakte peterselie.
Notities
Met de voorbereiding kun je al een dag eerder beginnen door de knolselderij vast te garen. Je snijdt de knolselderij daarna in partjes en die kun je afgedekt bewaren in de koelkast. Vlak voordat je aan tafel gaat, warm je de partjes nog even op in de oven. Circa 15 minuten op 180 graden.
De topping kun je ook al voorbereiden, warm dit op door deze op lage temperatuur op te warmen in een hapjespan met een scheutje bakolijfolie of een beetje boter.