Deze makkelijke salade met gerookte eendenborstfilet maakt ik met eendenborst, sinaasappel, biet, walnoot en een sojadressing.
Gang Brunch
Keuken Kerst
Trefwoord biet, eendenborst, sinaasappel
Voorbereidingstijd 10 minutenminuten
Bereidingstijd 5 minutenminuten
Totale tijd 15 minutenminuten
Porties 4personen
Ingrediënten
1handsinaasappel
1gekookte biet
2elwalnoten
3elwalnootolie, of olijfolie extra vergine
1elsinaasappelsap, tip: knijp de sinaasappelschil uit nadat je de partjes eruit hebt gesneden
1elsojasaus
1elhoning
zwarte peper
balsamicoazijn
50grveldsla
100grgerookte eendenborst
Instructies
Halveer de sinaasappel en snijd met een scherp mesjes langs de vliezen van de partjes sinaasappel. Je snijdt er als het ware een driehoekje van. Daarna kun je heel makkelijk de partjes uit de schil wippen. Bewaar deze in een bakje tot gebruik en knijp de sinaasappelschil uit voor het sap.
Snijd de gekookte biet in partjes en bewaar in een bakje tot gebruik.
Rooster de walnoten in een koekenpan zonder vet tot ze mooi bruin worden en gaan geuren. Bewaar op kamertemperatuur tot gebruik.
Klop een dressing van de olie, sinaasappelsap, sojasaus, honing en een snuf zwarte peper. Als de sinaasappel vrij zoet is, raad ik aan om nog wat balsamicoazijn toe te voegen naar smaak. Zo krijg je een goede balans tussen zoet, zout en zuur. Bewaar afgedekt tot gebruik.
Pak vlak voordat je aan tafel gaat een mooie schaal en verdeel hier de veldsla, partjes sinaasappel en biet over. Drapeer de plakjes eendenborst mooi over de salade heen. Besprenkel met de dressing en garneer met de walnoten.
Notities
Plakjes gerookte eendenborst zijn tijdens de feestdagen goed verkrijgbaar bij supermarkten. Zo niet, vraag het dan aan je slager.
Serveer als voor- of tussengerecht op kleine bordjes of serveer ‘m op een mooie schaal als brunchgerecht.