Voorbereiden: De linzen kun je volledig voorbereiden en weer opwarmen. In principe kan dit met de bloemkool ook, het duurt alleen wel even om deze weer te verwarmen in de oven. Direct na bereiding serveren is daarom beter.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Maak een mengsel van de tomatenpuree, 2 el bakolie, specerijen, een flinke snuf zout en een klein snufje peper. Verwijder de groene bladeren van de bloemkool en smeer ‘m helemaal in met de marinade. Zet de bloemkool in een braadslede of ovenschaal en laat in circa 80 - 90 minuten garen in de oven. Dek af met aluminiumfolie als de bloemkool te bruin dreigt te worden.
Kook in de tussentijd de linzen 25 minuten op laag vuur in de groentebouillon. Controleer vooraf nog even de bereidingswijze op de verpakking, daar kan nog weleens verschil in zitten. Als de linzen gaar zijn, giet je ze af. Maar bewaar 4 eetlepels kookvocht in een kommetje.
Verhit een hapjespan en fruit de sjalot en knoflook 2 minuten in 2 eetlepels bakolie. Voeg de blokjes tomaat toe met het kookvocht en een scheut rode wijn. Roer de linzen erdoor, leg een blaadje laurier in de pan en laat circa 10 minuten pruttelen tot het vocht is verdampt. Breng op smaak met peper en zout.
Serveer de bloemkool op een ronde schaal met rondom de linzen. Garneer met platte peterselie en de geroosterde walnoten.