De kippenpootjes worden eerst gepekeld in Birra Moretti endaarna gemarineerd met onder andere Italiaanse kruiden, gerookt paprikapoederen tomatenpuree. Even indirect garen op de barbecue en daarna aflakken tijdenshet grillen. Heerlijke kip voor tijdens de GrandPrix in Imola!
Gang Hapje
Keuken Barbecue
Trefwoord formulekip, kip
Voorbereidingstijd 2 uuruur30 minutenminuten
Bereidingstijd 1 uuruur
Marinadetijd 8 uuruur
Totale tijd 11 uuruur30 minutenminuten
Porties 4personen
Ingrediënten
Voor de pekel:
1,5blik/flesBirra Moretti
6takjestakjes Italiaanse kruiden, tijm en rozemarijn
6jeneverbessen, gekneusd
25grzout
1,5kgkippenvleugels of -pootjes
Voor de marinade:
25grverse Italiaanse kruidenmix, daar zat bij mij onder andere salie, oregano, tijm, basilicum en rozemarijn in
1grote rode ui, gesnipperd
3tenenknoflook, fijngehakt of uitgeperst
1/2limoen, uitgeperst
2kleine vierkante maggiblokjes
10draaien aan de peper- en zoutmolen
1tlgerookt paprikapoeder
1,5eltomatenpuree
3verse limoenblaadjes (Mocht je die nog over hebben van Australië, helemaal top. Lastig te krijgen, laat ze dan uit het recept en gebruik wat limoenrasp.)
4laurierblaadjes
6elolijfolie
Voor de lak:
5elhoning
1scheutjebier
7draaien aan de peper- en zoutmolen
1tlgerookt paprikapoeder
½limoen, uitgeperst
½tluienpoeder
½tlknoflookpoeder
Instructies
We beginnen met het pekelen van de kip.
Zoals mijn FormuleKip maten al eerder aangegeven hebben, pekelen wij vaak onze kip voordat wij er verder mee aan de slag gaan. Dit maakt de kip gewoon malser en nóg lekkerder dus waarom zouden we dat nalaten? We gaan pekelen in Italiaans bier en hiervoor pakken we wat blikjes Birra Moretti. In plaats van een blikje mag je uiteraard ook flesjes gebruiken hè, dat maakt voor ons en voor het recept niets uit. Ik gebruik blikjes.
Meng het bier met wat takjes rozemarijn en tijm, de jeneverbessen en het zout in een grote bak. Zet de kip in het pekelvocht 2 tot 2,5 uur in de koelkast. Zorg bij het pekelen ervoor dat alle kip onder het vocht staat. Als dit niet zo is, maak dan meer pekel in de verhouding zoals in het recept staat, anders word je kip snel te zout. Pekel ook niet te lang, omdat je dan ook de kans loopt dat de kip te zout wordt en dat is natuurlijk zonde. Na de pekeltijd haal je de bak uit de koelkast en spoel je de kip goed af onder koud water. Dep de kip daarna droog met keukenpapier.
Maak de marinade tijdens het wachten.
Zo, je kip ligt in de pekel dus tijd om een nieuw koud blik Birra Moretti te pakken. Open het blik, geniet van het geluid, neem een slok, geniet nog een beetje meer en begin met het maken van de marinade. Hak de verschillende Italiaanse kruiden helemaal fijn en voeg hier de gesnipperde rode ui, de geperste tenen knoflook, het sap van een halve limoen, verkruimelde maggiblokjes, peper en zout, gerookt paprikapoeder en de tomatenpuree aan toe. Doe de limoenblaadjes en laurierbladeren heel in de kom en voeg de olijfolie toe. Meng dit geheel goed door elkaar. Zet de marinade weg tot kip uit de pekel, afgespoeld en goed droog is. Voeg de kip daarna aan dit mengsel toe en meng goed door elkaar. Zet afgedekt weg in de koelkast en laat een nachtje in de koelkast staan. Tip: als je een vacumeermachine hebt, voeg dan de kip met marinade in een vacuüm ak en trek alle zuurstof uit de zak. Op deze manier trekken alle smaken nog sneller en dieper het vlees in. Dan heb je ook niet een hele nacht nodig.
Nu nog wat lak.
Dit moet wel je geluksdag zijn, want voor de lak die we na het bakken nodig hebben, heb je weer een scheutje bier nodig. Mocht je blikje dus leeg zijn, pak snel een nieuwe zodat we verder kunnen. Voor de lak hebben we 5 eetlepels honing, een scheutje bier (niet te veel anders wordt je lak te dun), peper en zout, gerookt paprikapoeder, het sap van een halve limoen en de uien- en knoflookpoeder nodig. Meng dit goed door elkaar tot een homogene massa. Zet in de koelkast tot de kip is gegaard.
En dan nu aansteken die barbecue.
Nu is het dan eindelijk zover en mogen de kippetjes het heilige vuur op. Zoals je inmiddels weet wordt de kip indirect gegaard. Op deze manier verbranden ze niet en worden ze lekker mals. Ongeveer 15 - 20 minuten aan de ene kant op 140 - 150 graden daarna omdraaien en nogmaals 15-20 minuten. Vlak voordat ze klaar zijn, verhuizen we de kip boven het directe vuur. Op deze manier krijgen we een lekker knapperig korstje.
En als je dan denkt dat ze er bijna zijn… Vlak voordat de kippenpootjes van de barbecue afkunnen, lak je ieder pootje even goed af met je lak. Let op dat je de kip na het lakken niet te lang meer op de barbecue laat liggen, anders verbrandt de suiker in de honing en worden je pootjes zwart en dat wil je niet.
Zo, en dan zitten we weer precies op tijd klaar om Max aan te moedigen naar de volgende punten. Saluti e mangia bene!
Notities
Dit recept is voor 1,5 kg kippenvleugels of -pootjes als hapje voor bij de race tijdens de race. Wil je meer kip, verdubbel dan het recept.
Birra Moretti kun je bij bijna alle supermarkten kopen. De overige ingrediënten ook.