Deze entrecote met rode wijnsaus is een klassiek hoofdgerecht voor een feestelijk diner. Ook vind je in dit artikel 5 bijgerecht recepten.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Kerst
Trefwoord rode wijn, vlees
Bereidingstijd 35 minutenminuten
Totale tijd 35 minutenminuten
Porties 4personen
Equipment
garde en aluminiumfolie
Ingrediënten
1sjalot
75grongezouten roomboter + extra
250mlrode wijn, hier kun je ook de Cabernet Sauvignon voor gebruiken
400mlrunderfond
2takjesverse tijm
rietsuiker
zout en peper
100 - 150grentrecote per persoon, kamertemperatuur
koolzaadolie of zonnebloemolie
optioneel: zeezout flakes
Instructies
Snipper de sjalot.
Smelt 25 gr boter in een wijde (saus)pan en fruit de sjalot 3 minuten op middellaag vuur. Schenk de wijn in de pan, zet het vuur middelhoog en laat 5 minuten pruttelen. Schenk de fond erbij, leg 2 takjes tijm erin en laat 20 - 30 minuten pruttelen tot de saus met 2/3 is ingekookt. Snijd de resterende 50 gr boter in kleine blokjes en zet in de vriezer.
Proef na 15 minuten en voeg naar smaak een snufje (riet)suiker en/of zout toe. Goed ingekookt? Zet het vuur uit en klop de gekoelde blokjes boter er een voor een door met een garde, zo bindt de saus. Laat daarna niet meer koken, verwarmen op laag vuur kan wel. Breng naar wens verder op smaak met zout en peper.
Bestrooi ondertussen de entrecotes met zout en verwarm een koekenpan op middelhoog vuur met een scheut koolzaadolie. Bak de entrecotes 2 minuten per kant. Voeg een paar klontjes boter toe aan het vet en bak de entrecotes nog circa 1 minuut per kant. Haal uit de pan, laat 5 minuten rusten onder folie en snijd in dunne plakken. Bestrooi met peper en optioneel zeezout flakes.
Serveer de entrecote met de rode wijnsaus en bijgerechten naar keuze.
Notities
Dit recept is voor 4 personen als hoofdgerecht.
Onder het recept vind je 5 suggesties voor bijgerechten.