Het Deense broodje Stjerneskud maak je onder andere met gebakken schol, garnalen, asperges, dille en cocktailsaus. Hier lees je hoe je deze bereidt.
Gang Lunch
Keuken Deens
Trefwoord Brood, garnalen, scholfilet
Bereidingstijd 30 minutenminuten
Totale tijd 30 minutenminuten
Porties 2broodjes
Ingrediënten
2elcrème fraîche
2elmayonaise
1eltomatenpuree
1tlchilisaus
citroensap
zout
witte peper
2scholfilets zonder vel
25grbloem
2eieren
100grpanko of paneermeel
boter
bakolijfolie
2sneetjes zuurdesembrood,of ander lekker brood, dik gesneden
4blaadjeskropsla
150grgekookte garnalen
6plakjeskomkommer,gehalveerd
4partjestomaat
optioneel: stukjes gekookte witte asperge,wanneer in het seizoen
4partjesverse citroen
handje verse dille
Instructies
Klop de crème fraîche, mayonaise, tomatenpuree en chilisaus door elkaar in een kommetje. Breng op smaak met zout, peper en citroensap. Een lekker zuurtje combineert straks goed met de vis.
Dep de scholfilets droog met keukenpapier.
Zet een diep bord klaar met de bloem die je mengt met een flinke snuf zout en witte peper. Zet ook een bord klaar met de losgeklopte eieren en een bord met de panko. Haal de scholfilets eerst door de bloem, klop af, daarna door het ei en als laatste door de panko. Herhaal dit nog een keer voor een extra krokant eindresultaat.
Smelt een klontje boter in een koekenpan met antiaanbaklaag. Voeg een scheut bakolijfolie toe als de boter is gestopt met schuimen, de vis mag zwemmen in het vet. Bak de gepaneerde scholfilets om en om goudbruin. Hiervoor heb je 3 tot 4 minuten per kant nodig, draai de filets voorzichtig om met een houten of kunststof spatel. Haal ze daarna uit de pan en leg op keukenpapier.
Leg de sneetjes brood op 2 borden. Je kunt er ook voor kiezen om het brood eerst te grillen en licht te besmeren met gezouten roomboter (Lurpak natuurlijk in het geval van Denemarken), dat laatst is wat ik deed. Beleg ze met blaadjes kropsla en leg hier de gebakken schol op. Garneer de broodjes met de gekookte garnalen, komkommer, tomaat, optioneel de witte asperges, partjes citroen, een royale hoeveelheid van de saus en verse dille. Serveer het broodje Stjerneskud direct en geniet!
Notities
Met dit recept maak je 2 broodjes als flinke lunch of hoofdgerecht.