Op zoek naar een leuk bijgerecht voor het kerstdiner? Maak dan deze aardappel kerstboompjes met wortel en rozemarijn aioli.
Gang Bijgerecht
Keuken Kerst
Trefwoord aardappel, rozemarijn, wortel
Voorbereidingstijd 15 minutenminuten
Bereidingstijd 15 minutenminuten
Totale tijd 30 minutenminuten
Porties 8boompjes
Equipment
satéprikkers
Ingrediënten
4grote vastkokende aardappels in de schil, gehalveerd
4kleine vastkokende aardappels in de schil, gehalveerd
8dikke plakken winterpeen van 5 cm
boter
bakolijfolie
zout
Parmezaanse kaas
8takjesrozemarijn
1bakjeaioli
Instructies
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
Kook de grote stukken aardappel 10 minuten voor in kokend water. Voeg de laatste 5 minuten de kleine stukken aardappel + plakken wortel toe en kook ook mee. Giet daarna af en laat uitwasemen.
Smelt ondertussen 1 eetlepel boter en meng deze met 1 eetlepel bakolijfolie en een goede snuf zout.
Maak op het bakpapier 8 kerstboompjes van een grote gehalveerde aardappel, daarop een plak winterpeen en boven op een kleine gehalveerde aardappel. Kwast ze in met het boter/oliemengsel en strooi er royaal Parmezaanse kaas over. Zet 5 minuten in de oven en zet daarna nog 5 minuten de grill aan. Hou ze wel goed in de gaten die laatste 5 minuten.
Haal de kerstboompjes uit de oven en prik er van boven tot onder met een lange satéprikker in zodat je gaatjes hebt voorgeboord.
Pak een takje rozemarijn en verwijder de naaldjes van de takjes die je in de aardappel en wortel gaat prikken. Steek daarna het takje van boven naar beneden erdoor. Dit is je piek.
Hak 1 tl rozemarijnnaaldjes fijn en roer deze door de aioli.
Serveer de kerstboompjes met de rozemarijn aioli.
Notities
Met dit recept maak je 8 kerstboompjes als bijgerecht.