Zin in een echte flan of crème caramel? Ik heb een recept voor je waarmee je dit onweerstaanbaar lekkere dessert zelf maakt.
Gang Nagerecht
Keuken Feest
Trefwoord slagroom
Bereidingstijd 15 minutenminuten
Oventijd 30 minutenminuten
Totale tijd 45 minutenminuten
Porties 6personen
Equipment
6 ronde ovenschaaltjes met een diameter van circa 10 cm of 8 ronde ovenschaaltjes met een diameter van circa 8 cm + bakblik met hoge rand waar de ovenschaaltjes in passen
Ingrediënten
Voor de flan:
200gr+ 75 gr kristalsuiker
2elwater
200grslagroom
200grvolle melk
2eieren
snufje zout
1tlvanille extract
Voor de gezouten karamelschotsen:
100grkristalsuiker
1elwater
zeezout flakes
Instructies
Verwarm de oven voor op 160 graden (onder- en bovenwarmte). Leg een klein handdoekje of een dubbelgevouwen keukendoek in het bakblik en zet daar de ovenschaaltjes op. Dit zorgt ervoor dat de ovenschaaltjes straks niet alle kanten op zwemmen.
Strooi de 200 gram kristalsuiker gelijkmatig in een pan met dikke bodem en voeg de 2 el water toe. Plaats de pan op middelhoog vuur en laat de suiker smelten, roer niet terwijl dit gebeurt. Laat de karamel nu pruttelen (zet eventueel het vuur iets hoger als je geen bubbeltjes ziet) tot deze goudbruin van kleur wordt. Roer nog steeds niet (dat is essentieel), maar draai de pan wel af en toe even rustig rond zodat de karamel kan mengen. Als de karamel goudbruin is, mooi glanst en heerlijk ruikt, schenk je deze rustig en gelijkmatig op de bodem van de ronde ovenschaaltjes. Het is niet erg als de karamel gelijk hard wordt.
Meng de 75 gram suiker, slagroom, melk, eieren, zout en vanille extract in een kom. Roer dit rustig door elkaar met een garde tot het goed gemengd is. Je hoeft niet te kloppen. Schenk de custard daarna door een fijnmazige zeef, bijvoorbeeld in een maatbeker met schenktuit. Zo kun je het makkelijk in de schaaltjes schenken.
Verdeel de custard gelijkmatig over de ovenschaaltjes. Schenk daarna heet water in het bakblik zodat de ovenschaaltjes tot circa de helft in het water staan.
Zet het bakblik voorzichtig in de oven en bak de mini flan voor circa 45 minuten tot de flans net beginnen te garen, maar nog wel een beetje wiebelig zijn.
Haal het bakblik uit de oven en zet deze voor 10 minuten op een rek, de flans blijven in het hete water staan waardoor ze nog een beetje door garen. Haal daarna voorzichtig de ovenschaaltjes uit het warme water en laat ze volledig afkoelen. Dek daarna af met vershoudfolie en zet ze minimaal 4 uur in de koelkast, maar een hele nacht is nog beter.
Voor de karamelschotsen maak je karamel met 100 gram suiker en 1 el water, zoals beschreven in stap 2. Leg een bakblik klaar met daarop een vel bakpapier en schenk de karamel (let op, deze is gloeiend heet) gelijkmatig over het bakpapier. Verdeel de karamel door het bakblik heen en weer te bewegen, je wilt een mooie, dunne laag hebben. Strooi er wat zeezout flakes over en laat uitharden (duurt niet lang). Tik er daarna op met het heft van een mes zodat de karamel breekt en je karamelschotsen krijgt.
Voordat je de mini flan gaat storten op een bordje pak je eerst een scherp mes. Houd het lemmet even onder een kokendhete kraan en droog daarna af. Snijd de randjes van de flan rondom los en leg dan een bordje over het ovenschaaltje heen. Draai in één beweging om en laat de flan rustig loskomen, tik eventueel een paar keer op de bodem van het schaaltje om het storten een beetje te helpen. Zowel de flan als de karamelsaus komen zo helemaal los. Steek een paar karamelschotsen in de flan en serveer.
Notities
Met dit recept maak je een nagerecht voor 6 - 8 personen, afhankelijk van hoe groot je bakjes zijn.
Omdat ik de kom op de keukenweegschaal zet voordat ik alle ingrediënten toevoeg zijn deze in grammen en niet in milliliters opgenomen.
Er kan wat harde karamel achterblijven in het ovenschaaltje. Dit haal je er heel makkelijk uit door wat kokendheet water in het schaaltje te schenken, de karamel zal daardoor helemaal oplossen. Dit werkt trouwens ook goed met de pan waar je je karamel in hebt gemaakt. Mijn advies is om de pan direct na het uitschenken van de karamel vol te laten lopen met heet water, dan is de pan heel snel weer schoon.