Op zoek naar een feestelijk bijgerecht voor Kerst of een winters etentje? Maak dan eens deze boerenkoolsalade met zoetzure kool en cranberry.
Gang Bijgerecht
Keuken Vegan
Trefwoord boerenkool, pecannoten, rode kool
Bereidingstijd 30 minutenminuten
Totale tijd 30 minutenminuten
Porties 6personen
Ingrediënten
Voor de zoetzure rode kool:
250mlnatuurazijn
250mlwater
100grsuiker
zout
300grrauwe gesneden rode kool
4kruidnagels
4jeneverbessen
1kaneelstokje
Voor de boerenkoolsalade:
1handsinaasappel
2elgedroogde cranberry’s
300grboerenkool, gesneden
bakolijfolie
zout
2elpecannoten, ongeroosterd en ongezouten
olijfolie extra vergine
zwarte peper
4elzoetzure rode kool
Instructies
Bereiding zoetzure rode kool: 15 minuten
Meng de azijn, water, suiker en snuf zout in een pan en breng aan de kook. Blijf roeren tot de suiker is opgelost.
Voeg de rode kool, kruidnagels, jeneverbessen en het kaneelstokje toe, roer door en breng weer aan de kook. Draai het vuur lager en laat 5 minuten pruttelen.
Zet het vuur uit, laat iets afkoelen en schep over in een gesteriliseerde weckpot of een andere goede afsluitbare schaal als je het snel gaat eten.
Deze zoetzure rode kool kun je direct eten of je laat ‘m een paar dagen in de koelkast staan zodat de smaak verder kan ontwikkelen.
Bereiding boerenkoolsalade: 15 minuten
Pers de sinaasappel uit en week de cranberry’s in een deel van het sap.
Verhit een hapjespan en roerbak de boerenkool 5 minuten in een scheutje bakolijfolie met een snuf zout.
Verhit ondertussen een koekenpan en rooster de pecannoten op middellaag vuur tot ze goudbruin zijn en gaan geuren.
Klop een dressing van 3 el olijfolie extra vergine, 1 - 2 el sinaasappelsap, snufje zout en peper.
Giet de cranberry’s af en knijp overtollig vocht eruit.
Maak een saladeschaal op met de roergebakken boerenkool en de zoetzure rode kool. Sprenkel de dressing erover en garneer met de pecannoten en cranberry’s.
Notities
Met dit recept maak je een bijgerecht wat voldoende is voor 6 personen.
De overgebleven zoetzure rode kool kun je zeker 3 dagen afgedekt bewaren in de koelkast.