Deze paddenstoelenstoof met romige polenta is een heerlijk vegetarisch hoofdgerecht voor een feestelijk etentje of voor in het weekend.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Vegetarisch
Trefwoord paddenstoelen, polenta
Bereidingstijd 50 minutenminuten
Totale tijd 50 minutenminuten
Porties 4personen
Ingrediënten
600grportabella’s
400groverige paddenstoelen naar keuze
2uien
2teentjesknoflook
300grwortel
3stengelsbleekselderij
45grboter
1eltomatenpuree
1elbloem
300mlrode wijn
250mlgroentebouillon
1elsojasaus
2takjestijm
2takjesselderij, blaadjes fijngehakt
zout en zwarte peper
125grpolenta
40grParmezaanse kaas, geraspt
serveer erbij: boerenkoolsalade met zoetzure rode kool en stoofpeertjes, zie notities
Instructies
Alle stappen t/m punt 3 kun je voorbereiden. Bewaar de paddenstoelenstoof afgedekt in de koelkast tot verder gebruik.
Snijd de portabella’s in dikke plakken en hak de paddenstoelen grof. Snipper de uien, hak de knoflook fijn, snijd de wortel in schuine plakken en de bleekselderij in maantjes.
Verhit een braadpan en smelt hierin 20 gr boter. Fruit de ui, knoflook, wortel en bleekselderij voor 5 minuten op middellaag vuur. Zet het vuur wat hoger en bak de paddenstoelen mee tot ze hun vocht beginnen te verliezen. Roer de tomatenpuree en bloem erdoor en bak nog 2 minuten.
Schenk de wijn, bouillon en sojasaus in de pan. Voeg de tijm en selderij toe en roer door. Laat 30 minuten pruttelen op laag vuur met de deksel iets schuin op de pan. Proef en voeg naar wens extra sojasaus/zout en/of zwarte peper toe. Laat nog 5 - 10 minuten pruttelen zonder deksel om de saus iets verder in te dikken.
Breng ondertussen 650 ml water met ½ tl zout aan de kook en voeg al roerende de polenta toe. Laat 10 minuten op laag vuur koken en roer regelmatig. Roer op het laatst de Parmezaanse kaas en 25 gr boter (in blokjes) erdoor. Blijf roeren tot alles goed is opgenomen. Proef en breng naar wens verder op smaak met zout en peper.
Verwarm idealiter de borden even 10 minuten voor op 80 graden in de oven. Schep wat van de romige polenta op de borden met een royale schep van de paddenstoelenstoof. Serveer direct en zet de bijgerechten ook op tafel.
Notities
Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 - 6 personen.