Deze pastinaaksoep met appel, rozemarijn en macadamia is heel makkelijk te maken. Een heerlijk voor- of tussengerecht voor een etentje.
Gang Soep
Keuken Vegan
Trefwoord macadamia, pastinaak, rozemarijn
Voorbereidingstijd 50 minutenminuten
Bereidingstijd 10 minutenminuten
Totale tijd 1 uuruur
Porties 4personen
Equipment
oven, blender of staafmixer
Ingrediënten
800grpastinaak
1kleine stengelprei
1ui
1teentjeknoflook
1friszure appel
2takjesrozemarijn + extra voor de garnering
bakolijfolie
zout
1lwater
1groentebouillonblokje
4elmacadamia noten, geroosterd en gezouten is in dit geval prima
zwarte peper
serveer erbij: afgebakken stokbrood of ander lekker brood met kruidenboter, zie tip onder het recept
Instructies
Alle stappen t/m punt 8 kun je voorbereiden. Bewaar de pastinaaksoep afgedekt in de koelkast tot verder gebruik en de macadamia noten afgedekt op kamertemperatuur.
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
Schil de pastinaak en snijd in blokjes. Hak de prei en ui grof en pel de knoflook. Snijd de appel in grove stukken (kan gewoon met schil).
Meng alles op het bakblik met 2 takjes rozemarijn, een scheut bakolijfolie en een snuf zout. Rooster 30 minuten in de oven en schep halverwege om.
Schep daarna alle groenten, behalve de takjes rozemarijn, over in een pan en voeg 1 liter water en het bouillonblokje toe. Breng aan de kook en laat 5 minuten pruttelen. Verlaag ondertussen de temperatuur van de oven naar 180 graden en haal de naaldjes van 1 takje rozemarijn (die uit de oven kwam) los.
Verdeel de macadamia noten over een bakblik met bakpapier en rooster deze nog 5 - 8 minuten in de oven tot ze mooi goudbruin zijn. Laat daarna iets afkoelen en hak grof.
Pureer de soep, samen met de rozemarijnnaaldjes, helemaal fijn. Liefst met een blender (dan wordt de soep het meest romig), maar het kan ook met een staafmixer.
Schenk terug in de pan en proef. Voeg eventueel naar wens nog extra peper en/of zout toe. En vind je de soep te dik naar je wens, voeg dan nog wat extra water of groentebouillon toe. Verwarm nog even als je aanpassingen doet.
Vul soepkommen met de pastinaaksoep en garneer met de geroosterde macadamia’s, een snufje zwarte peper en een klein takje rozemarijn voor de kleur. Serveer direct.
Notities
Met dit recept maak je een voorgerecht voor 6 - 8 personen of een lunch voor 4 personen.
Hak wat rozemarijn fijn, eventueel met wat wat tijm. Meng met circa 100 gr gezouten roomboter (of ongezouten boter + een snufje zeezout flakes) en klaar is je heerlijke kruidenboter! Serveer deze bij de soep met afgebakken stokbrood.