Wil je zelf luchtige en zachte Griekse pita's bakken? Ik heb een top recept voor je inclusief heel veel tips, ook voor het invriezen.
Gang Hapje
Keuken Grieks
Trefwoord Brood
Voorbereidingstijd 20 minutenminuten
Bereidingstijd 1 uuruur
Baktijd 30 minutenminuten
Totale tijd 1 uuruur50 minutenminuten
Porties 8pita's
Equipment
keukenmachine (met de hand kan ook, maar duurt langer), keukendoek, deegroller, koekenpan met antiaanbaklaag en kwastje om in te vetten
Ingrediënten
200grwater
150grvolle melk
8gr(1 zakje) gist
1tlsuiker
1elolijfolie extra vergine + extra
500grtarwebloem + extra
1tlzout
1tlgedroogde tijm
1tlgedroogde oregano
Instructies
Meng het water en de melk en verwarm tot lauwwarm. Roer de gist en suiker erdoor en laat 5 minuten staan.
Schenk het gistmengsel in je deegkom en giet de eetlepel olijfolie erbij. Strooi hier de 500 gram bloem overheen. Strooi als laatste het zout, de tijm en oregano erbij.
Tip: Wil je de smaak neutraler houden, laat dan de tijm en oregano eruit.
Meng door elkaar en kneed (met de klopper) in 8 - 10 minuten tot een elastisch deeg wat niet meer aan de rand van de deegkom plakt. Als je met je vingers een stukje deeg pakt en rustig uitrekt dan mag het niet scheuren en is het goed.
Tip: Kneden met de hand kan ook, maar trek er dan zeker 15 minuten en een paar spierballen voor uit.
Vorm een bol van het deeg, vet deze licht in met olijfolie en leg terug in de kom. Dek af met een schone keukendoek en laat 20 minuten rijzen in de oven op de rijsstand of langer (dan kan het wel 50 - 60 minuten duren) op het aanrecht (of andere warme plek) tot het deeg in volume is verdubbeld).
Bestuif je aanrecht licht met bloem en haal de bol uit de kom. Kneed twee keer door en sla het lucht eruit. Verdeel daarna in 8 gelijke delen, circa 125 gram per deel (gebruik vooral een keukenweegschaal), en vorm er bolletjes van die je op een met bloem bestoven keukendoek legt. De doek die op je kom lag tijdens het rijzen bijvoorbeeld.
Verhit een koekenpan (circa 24 cm doorsnede) met antiaanbaklaag op middelhoog vuur. En rol ondertussen je eerste bolletje uit tot een pita van circa 20 cm doorsnede. Bestuif je aanrecht een beetje met bloem, maar niet te veel. Als je deeg goed is gerezen, zal het niet blijven plakken. Zet ook een bakje klaar met olijfolie en een kwastje.
Kwast de bodem van de pan licht in met olijfolie en leg daarna de pita in de koekenpan. Bestrijk ook de bovenkant van de pita licht met olijfolie. De pita bak je circa 2,5 - 3 minuten per kant. Zodra er lekker veel bubbeltjes omhoogkomen in het deeg is het tijd om om te draaien, gebruik daarvoor bijvoorbeeld een spatel. Speel een beetje met de temperatuur, verlaag als je het te snel vindt gaan (zwarte plekjes verraden een hoop) of zet de temperatuur wat hoger als ze na 3 minuten nog een beetje bleek zien.
Zet een bord klaar waar je een dubbelgevouwen theedoek op legt. Daarop komt een groot vel aluminiumfolie. Leg hier je gebakken pita’s op en vouw het folie en de theedoek erover om ze warm en zacht te houden.
Notities
Met dit recept maak je 8 Griekse pita's.
Wanneer ik bak, weeg ik ook vloeistoffen vaak af op de keukenweegschaal, omdat dit nauwkeuriger is. In het geval van water en melk is de hoeveelheid gram evenveel als de ml inhoud.
Belangrijke tip! Vergeet niet om tijdens het bakken de eerste vast te proeven als deze iets is afgekoeld. Zet dan ook maar een bakje tzatziki erbij, want niets is lekkerder dan versgebakken Griekse pita’s.