Een hartige taart met pastinaak maken? Deze is gevuld met pastinaak, appel, rode ui en Gruyèrekaas en staat binnen 25 minuten in de oven.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Hartige taart
Trefwoord appel, pastinaak, rode ui
Bereidingstijd 25 minutenminuten
Oventijd 50 minutenminuten
Totale tijd 1 uuruur15 minutenminuten
Porties 1hartige taart
Ingrediënten
300grrode ui, in dunne halve ringen
bakolijfolie
zout
6takjestijm + blaadjes van 2 takjes extra
2elappelciderazijn
1kgpastinaak, geschild en in blokjes
1/2tlpimentpoeder of nootmuskaat
1volle elrove mosterd
4eieren
200mlslagroom
zwarte peper
1rolkoelvers deeg voor hartige taart en quiche
1friszure appel, in dunne partjes
100grGruyèrekaas, geraspt
Instructies
Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een springvorm in van circa 24 cm doorsnede
Tip: Het formaat van de springvorm luistert niet zo nauw, hij wordt wat hoger of lager als je een andere springvorm gebruikt.
Verhit een grote hapjespan op middellaag vuur en fruit de rode ui 10 minuten in 2 eetlepels bakolijfolie met een snuf zout en de takjes tijm. De uien mogen niet bruin worden, zet het vuur lager als dat gebeurt. Blus af met de ciderazijn en laat dit verdampen. Vis daarna de lege takjes tijm eruit.
Zet het vuur iets hoger en roer de pastinaak erdoor met het pimentpoeder, bak dit een paar minuten. Roer op het laatst de mosterd erdoor.
Klop de eieren los met de slagroom en een goede snuf zout en peper.
Bekleed de springvorm met het deeg en prik met een vork wat gaatjes in de bodem. Verdeel het pastinaak-uienmengsel over de bodem en schenk het eimengsel erover.
Leg de partjes appel in een waaier in het midden van de taart en bestrooi met blaadjes tijm. Strooi daarna de Gruyère erover en sla het overtollige daag over de taart heen.
Bak de hartige taart met pastinaak circa 45 - 50 minuten in de oven tot het deeg goudbruin en krokant is. Laat je niet verleiden om ‘m te snel eruit te halen, want je wilt ook dat de bodem goed gaar wordt. Dek de bovenkant eventueel de laatste 10 minuten af met een vel aluminiumfolie zodat deze niet te bruin kan worden.
Laat de hartige taart 10 minuten rusten op een rek en snijd er daarna punten uit om te serveren.
Notities
Met dit recept maak je 1 hartige taart met 12 punten.