Zelf tapenade van zwarte olijven maken? Deze variant is vegetarisch en gemaakt van olijven, walnoten en tijm. Heerlijk voor de borrel.
Gang Hapje
Keuken Frans
Trefwoord olijven, tijm, walnoten
Bereidingstijd 15 minutenminuten
Totale tijd 15 minutenminuten
Porties 1bakje
Ingrediënten
50grwalnoten, ongeroosterd en ongezouten
250grkalamata olijven, zonder pit (ga voor goede kwaliteit, dat proef je direct terug)
25grrode ui, grof gehakt
25grkappertjes, uitgelekt
blaadjes van 2 takjes tijm
3elwalnootolie, maar 'gewone' olijfolie extra vergine kan ook
1/2elrode wijnazijn
gerookt zeezout
zwarte peper
Instructies
Verhit een koekenpan zonder vet op middellaag vuur en rooster de walnoten tot ze gaan geuren en lichtbruin worden. Schep daarna over op een bord en laat iets afkoelen.
Meng de olijven, rode ui, kappertjes, tijm, geroosterde walnoten, 2 eetlepels walnootolie, rode wijnazijn en een snufje (gerookt) zeezout in de keukenmachine. Maal fijn tot een grove pasta. Voeg extra olie toe als de tapenade nog te droog is.
Proef en breng naar wens verder op smaak met zwarte peper en zout.
Notities
Met dit recept maak je een bakje vol tapenade voor de borrel.
Overgebleven tapenade kun je in een afgesloten bakje 3 dagen bewaren in de koelkast.