Een heerlijk recept voor savooiekoolstamppot met roergebakken kool, rookworst en mosterd. Inclusief recept voor koolrolletjes met gehakt.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Stamppot
Trefwoord gehakt, savooiekool, tomaat
Bereidingstijd 1 uuruur
Totale tijd 1 uuruur
Porties 4personen
Ingrediënten
1krop savooiekool
300grrundergehakt
1ei, losgeklopt
50grpaneermeel
1volle elgrove mosterd + extra
1tlworcestershiresaus
zout
zwarte peper
1kgkruimige aardappels, geschild en in grove stukken
bakolijfolie of koolzaadolie
1blik (400 gr)tomatenblokjes of pureer 1 blik San Marzano tomaten (bijvoorbeeld van Mutti)
suiker
1flinke sjalot, gesnipperd
1rookworst, naar keuze, in blokjes
100mlmelk
10grboter
Instructies
Verwijder eventueel de buitenste bladeren van de savooiekool als die iets bruin zijn geworden, deze kunnen weg. Haal daarna de 8 grootste, buitenste bladeren los en leg deze apart. Snijd de rest van de kool in dunne reepjes.
Kneed het rundergehakt, losgeklopte ei, de paneermeel, 1 el mosterd, worcestershiresaus en een snuf zout en peper door elkaar in een kom. Verdeel daarna in 8 ovale rolletjes (circa 8 cm lang) en zet even in de koelkast.
Breng ondertussen een royale hoeveelheid water aan de kook in een soeppan met een snuf zout. Blancheer de hele koolbladeren (in z’n geheel) 3 minuten in het kokende water. Haal ze met een tang uit het water, spoel ze koud na, klop het water er goed af en dep ze daarna droog met keukenpapier.
Voeg de geschilde aardappels toe aan het kokende water waar je de koolbladeren in hebt geblancheerd. Breng opnieuw aan de kook en laat 20 minuten koken met de deksel iets schuin op de pan. Giet daarna af.
Terwijl de aardappels koken maak je de koolrolletjes. Leg een koolblad op een snijplank en snijd de middelste dikke nerf aan weerszijden los, deze gooi je weg. Je houdt nu 2 halve bladeren over die je iets overlappend over elkaar heen plaatst. Leg hier horizontaal een gehaktovaaltje op. Vouw de zijkanten (rechts en links) in en rol daarna het blad vanaf de onderkant strak op (eigenlijk vouw je er een soort mini burrito’s van). Leg de open kant onder.
Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de gehaktrolletjes aan de onderkant aan in een scheutje bakolijfolie of koolzaadolie. Haal ze daarna met een tang uit de pan. Schenk de tomatenblokjes in de pan en roer er een goede snuf zout, snufje peper en snufje suiker door. Verwarm en leg de koolrolletjes in de saus. Leg de deksel iets schuin op de pan en laat 15 minuten pruttelen tot het gehakt helemaal gaar is en de kool aan de bovenkant nog net een beetje heldergroen is. Als de tomatensaus nog iets te dun is, kun je de koolrolletjes eruit halen en daarna zonder deksel nog iets laten inkoken (zet daarvoor het vuur hoger).
Verhit ondertussen een hapjespan en fruit de sjalot een paar minuten in 1 eetlepel olie. Voeg de blokjes rookworst toe en bak deze uit. Roerbak daarna de reepjes savooiekool mee tot deze beetgaar zijn. Breng op smaak met zout en peper.
Verhit de melk en boter in de pan waar de aardappels in gekookt zijn. Voeg de aardappels toe en stamp grof. Roer de roergebakken savooiekool met worst erdoor en breng naar wens verder op smaak met mosterd, zout en peper.
Serveer de savooiekoolstamppot met een schep van de tomatensaus en 2 koolrolletjes per persoon.
Notities
Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.