Debbie maakte van het zalige crème brûlée dessert een geweldige taart. Met een bodem van korstdeeg, heerlijke custardvulling en een knapperig suikerlaagje.
Gang Gebak
Keuken Zoet
Trefwoord ei, slagroom, suiker
Voorbereidingstijd 30 minutenminuten
Bereidingstijd 30 minutenminuten
Oven + koelen 1 uuruur10 minutenminuten
Totale tijd 2 uuruur10 minutenminuten
Porties 12personen
Equipment
lage bakvorm van 24 cm
bakpapier
gasbrander
Ingrediënten
Korstdeeg:
140grbloem
65grroomboter + extra om in te vetten
60grpoedersuiker
½tlzout
½ei,losgeklopt
Custardvulling:
300mlslagroom
160mlvolle melk
½vanillestokje of 2 tl vanille essence of 1 zakje vanillesuiker
4grote eidooiers
1ei
6elsuiker
snuf zout
Topping:
25grfijne kristalsuiker
Instructies
Doe alle ingrediënten voor het korstdeeg in de kom van de foodprocessor en meng dit met de pulseknop tot een kruimelig geheel.
Kneed het deeg nog kort door op het werkblad, verpak in plasticfolie en laat minstens een half uur rusten in de koelkast.
Vet een ondiepe vorm van 24 cm doorsnede in en bekleed de bodem met bakpapier. Ik gebruikte een boterkoekvorm.
Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit en leg in de vorm. Druk goed aan en snijd de randen mooi bij. Zet in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175 graden en bak de bodem 20 minuten blind en daarna nog 15 minuten zonder blindbakvulling.
Verwarm in de tussentijd de room met de melk en de vanille op middelhoog vuur. Laat van het vuur af nog 10 minuten trekken.
Klop de dooiers met het ei, 6 el suiker en een snuf zout in een kom. Voeg al kloppend het roommengsel eraan toe en haal door een fijne zeef.
Haal de taartbodem uit de vorm en zet deze op een omgekeerde bakplaat of bakvorm. Verlaag de oventemperatuur naar 150 graden Celsius.
Giet voorzichtig de custardvulling in de vorm en bak deze 30 - 35 minuten tot de vulling stevig, maar nog enigszins flexibel is.
Laat de crème brûlée taart volledig afkoelen en zet tot gebruik in de koelkast.
Bestrooi de crème brûlée taart vlak voor serveren met de fijne kristalsuiker en karameliseer dit met een gasbrander.
Notities
Met dit recept maak je 1 taart voor ca. 12 personen.