Heerlijk brosse citroenkoekjes zijn heel makkelijk om zelf te maken. In dit recept lees je precies hoe. En heel handig: je kunt het deeg ook invriezen.
Gang Gebak
Keuken Zoet
Trefwoord citroen, polenta
Voorbereidingstijd 20 minutenminuten
Bereidingstijd 30 minutenminuten
Koelen 1 uuruur
Totale tijd 1 uuruur50 minutenminuten
Porties 36koekjes
Ingrediënten
225grroomboter
160grkristalsuiker
1eidooier
2elcitroenrasp
60mlcitroensap,ongeveer 2 citroenen
260grbloem
100grfijne polenta,maismeel, niet te verwarren met maïzena. Te vervangen door gewone bloem
½tlbakpoeder
¼tlzout
Instructies
Klop de boter en suiker romig en luchtig met een (hand)mixer.
Voeg de eidooier, citroenrasp en -sap toe en meng goed.
Meng in een andere kom de bloem, polenta, bakpoeder en zout door elkaar en voeg dit beetje bij beetje bij het botermengsel. Stop met kloppen als alles net gemengd is. Het wordt geen heel stevig koekdeeg.
Schep het deeg op een groot stuk vershoudfolie en maak er een rol van. Pak de rol goed in en laat 1 uur opstijven in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
Haal de rol koekdeeg uit de koelkast en snijd plakjes van ongeveer 4 mm dik.
Leg er maximaal 9 op de bakplaat met voldoende tussenruimte, want ze lopen iets uit. Je bakt daarom in 2 rondes.
Bak de brosse citroenkoekjes in 12 - 15 minuten gaar en licht goudbruin aan de randen.
Laat ze 5 minuten op de bakplaat afkoelen en vervolgens op een rooster.
Notities
Met dit recept maak je 36 koekjes.
Je kunt ook de helft van het deeg invriezen voor een later moment. De citroenkoekjes blijven een paar dagen goed in een koektrommel.