Aziatische garnalencocktail met sinaasappeldressing
Met deze Aziatische garnalencocktail wordt de start van je etentje een succes. Makkelijk te maken en met een heerlijke dressing.
Gang Voorgerecht
Keuken Aziatisch
Trefwoord garnalen, pinda, sla
Bereidingstijd 45 minutenminuten
Totale tijd 45 minutenminuten
Porties 8personen
Equipment
8 mooie glazen
8 cocktailprikkers
Ingrediënten
16grote garnalen, circa 300 gr, ASC, vers of bevroren
1flinke wortel, circa 100 gr
2stengelslente-ui
1kropjebaby romainesla
60grgebrande en gezouten pinda’s
100grglasnoedels
2sinaasappels
1elboter
1teentjeknoflook, fijngehakt
zout
zwarte peper
1limoen
2elsojasuas
1elvissaus
1elsesamolie
1elsuiker
Instructies
Verse garnalen kun je zo vanuit de koeling gebruiken. Bevroren garnalen laat je eerst ontdooien. Sneller ontdooien kan door de garnalen in een bakje koud water te plaatsen, nooit in warm water trouwens. Giet ze daarna af, laat uitlekken en dep droog.
Schil de wortel en rasp grof met een handrasp of in de keukenmachine. Snijd het wit en groen van de lente-ui in dunne ringetjes. Houd een paar groene ringetjes apart voor de garnering. Verwijder eventueel de buitenste bladeren van de romainesla en snijd de rest van het kropje in dunne reepjes met een scherp mes. Hak als laatste de pinda’s grof en meng alles wat je geraspt en gesneden hebt in een kom.
Bereid ondertussen de glasnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af, spoel na met koud water en laat uitlekken.
Halveer 1 sinaasappel en snijd met een scherp mesje langs de vliesjes van het vruchtvlees, zo snijd je er driehoekjes van die je daarna met het mesje makkelijk uit de schil kunt wippen. Bewaar de partjes in een kommetje. Knijp het vlies verder helemaal uit boven een kommetje zodat je al het sap opvangt en pers de tweede sinaasappel ook uit.
Verhit een koekenpan en smelt hierin de boter. Bak daarna op hoog vuur de garnalen tot ze net lichtroze worden. Niet langer dan 2 minuten. Voeg de knoflook toe, bestrooi met zout en peper en druppel er 1 el limoensap over. Bak nog 1 minuut en schep de garnalen daarna uit een pan in een kommetje. Dek af met aluminiumfolie.
Zet het vuur iets lager en schenk het sinaasappelsap, 2 el limoensap, de sojasaus, vissaus en sesamolie in de pan. Roer de suiker erdoor en schraap gelijk de aanbaksels op de bodem los. Laat 1 minuut koken, schenk over in een plat bakje en laat snel afkoelen. Gebruik eventueel een ijsbad of zet het even in de koelkast.
Meng de dressing met de salade en laat 5 minuten staan. Rijg ondertussen de grote garnalen aan de prikkers, twee per prikker.
Verdeel de salade over de glazen en garneer met een prikker met de garnalen, wat partjes sinaasappel en bewaarde ringetjes lente-ui.
Notities
Dit recept is voor 8 personen als voorgerecht.
Ik koos zelf voor ongepelde garnalen, maar gepeld en schoongemaakt kan natuurlijk ook.
Heb je wat salade over? Die kun je de volgende dag prima als lunch eten.