2stengels lente-ui,fijngehakt, maar houd een paar groene ringetjes achter voor garnering
2tlgeroosterd sesamzaad
serveer erbij: witte rijst,circa 75 gr ongekookt per persoon
Instructies
Snijd de aubergine in grove stukken en week deze 30 minuten in een bak met koud water en zout, circa 1 tl zout per 250 ml water. Roer het zout eerst door het water heen en leg daarna de stukken aubergine in het water voor 30 minuten. Door dit snelle pekelbad behoudt de aubergine zijn vorm beter tijdens het bakken en neemt het nog meer smaak op.
Tip: Het kan ook zonder pekelen als je sneller klaar wilt zijn. Je aubergine wordt dan alleen wat zachter van structuur. Snijd daarvoor de stukken aubergine en meng ze daarna gelijk met de bloem (zie stap 2).
Giet de aubergine daarna af en spoel na met koud water. Laat uitlekken en dep de aubergine droog met keukenpapier of een keukendoek. Meng ze daarna in een kom met de bloem.
Verhit een hapjespan of wok op middelhoog vuur en schenk een flinke laag zonnebloemolie in de pan. Bak, of eigenlijk is het half frituren, de aubergine op hoog vuur rondom bruin. Haal de stukken aubergine met een tang uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
Klop ondertussen het water, de sojasaus, mirin, suiker, miso, maizena en snufje peper door elkaar in een kommetje.
Schenk na het bakken van de aubergine de olie in een hittebestendig kommetje om te laten afkoelen (deze olie kun je later nog gebruiken). Verhit de pan op middellaag vuur en fruit de knoflook, gember en lente-ui voor 1 - 2 minuten in 1 tl zonnebloemolie tot het gaat geuren.
Voeg de stukken aubergine toe en schenk de saus in de pan. Schep om en laat een paar minuten indikken. Zet het vuur wat lager als het te snel gaat. Proef en breng naar wens verder op smaak met sojasaus en zwarte peper.
Serveer de miso aubergine met de witte rijst en garneer met wat ringetjes groene lente-ui en de sesamzaadjes.