Tarte tatin van de barbecue is een van mijn favoriete desserts van de barbecue. Ik heb een recept voor je met perzik en blauwe bessen.
Gang Nagerecht
Keuken Barbecue
Trefwoord bladerdeeg, blauwe bessen, perzik
Voorbereidingstijd 15 minutenminuten
Bereidingstijd 35 minutenminuten
Totale tijd 50 minutenminuten
Porties 4personen
Equipment
barbecue met deksel
gietijzeren skillet of vuurvaste schaal van 20 cm diameter, groter kan ook, maar dan moet je wat meer karamel maken en heb je ook wat meer perziken en bladerdeeg nodig
Ingrediënten
50grsuiker + extra
25grboter
handje blauwe bessen
3 - 4perziken,gehalveerd (vers of uit blik)
4 - 5plakjeskoelvers bladerdeeg,ontdooid
1ei,losgeklopt
Instructies
Controleer eerst of je nog genoeg kolen hebt en vul anders bij. Verhit je barbecue tot een temperatuur van circa 200 graden (direct vuur) en zet je skillet op het vuur met de suiker en boter. Sluit de deksel en laat in 5 - 10 minuten karameliseren tot een lichtbruine karamel. De totale tijd is afhankelijk van hoe dicht de skillet boven de kolen ligt. Hoe dichter erop, hoe sneller het zal gaan, dus hou je karamel goed in de gaten. Haal de skillet uit de barbecue.
Zet een hitteschild in je barbecue (of schuif de kolen weg) en verhoog de temperatuur naar 225 graden.
Strooi ondertussen gelijkmatig een handje blauwe bessen in de karamel en leg de gehalveerde perziken met de snijkant naar beneden in de karamel. Zorg dat de perziken goed tegen elkaar aan liggen. Leg de plakjes bladerdeeg eroverheen, snijd eventueel iets bij, en duw (voorzichtig graag, want karamel is bloedheet) het bladerdeeg aan de zijkanten tussen de perziken en de wand van de pan. Maak een paar inkepingen in het bladerdeeg met een scherp mesje en bestrijk licht met het ei. Strooi er nog wat kristalsuiker over.
Zet de skillet in de voorbereide barbecue en bak 30 - 35 minuten op 225 graden indirect tot het bladerdeeg goudbruin en gaar is.
Haal de skillet met vuurvaste handschoenen uit de barbecue en zet ‘m op een onderzetter. Pak een groot bord, een schaal of een plank en zet die erop. Draai nu (met je handschoenen) de pan om zodat de tarte tatin op je serveeroptie terecht komt.
Serveer de tarte tatin van de barbecue met vanille-ijs, slagroom of custard. Geniet van het samen buiten eten!