Zelf miso zalm maken? Ik heb een makkelijk ovenrecept voor je. Geserveerd met gegrilde romaine sla en zoetzure komkommer.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Aziatisch
Trefwoord komkommer, miso, sla, zalm
Bereidingstijd 35 minutenminuten
Totale tijd 35 minutenminuten
Porties 4personen
Ingrediënten
1elrode miso,zie notities
1teentje knoflook,fijngehakt
1cmverse gember,fijngehakt
1elmirin,Japanse rijstwijn
1elcitroensap,van de overgebleven citroen snijd je partjes
1tlsojasaus
4moten verse zalm,circa 150 gr per stuk
1komkommer
1rode peper,in dunne plakjes
1fles rijstazijn
zout
suiker
2kropjes baby romaine sla
zonnebloemolie
sesamolie
serveer er optioneel bij: geroosterd sesamzaad, verse koriander en (rijst)noedels die je eventueel even roerbakt met gember, knoflook en sesamolie
Instructies
Meng de miso, knoflook, gember, mirin, citroensap en sojasaus door elkaar in een kommetje tot een egale marinade. Voeg eventueel nog wat extra mirin toe als de marinade nog te dik is.
Leg de zalmmoten in een ovenschaal en smeer ze helemaal in met de marinade. Laat 15 minuten afgedekt staan. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
Snijd ondertussen de komkommer in maantjes. Meng optioneel met de rode peper in een kom. Schenk er rijstazijn bij tot de komkommers net onder staan en voeg een halve theelepel zout en halve theelepel suiker toe. Roer door en laat afgedekt staan tot de zalm klaar is.
Na 15 minuten zet je de schaal met zalmmoten in de oven voor 12 minuten. Verse zalm heeft niet lang nodig en als de zalm lichtroze is van binnen is deze al klaar. Dit kun je testen door een zalmmoot in het midden in te prikken met een vork. Als de zalm mooi loslaat (als 'vlokken') en lichtroze is, is deze klaar.
Ondertussen verhit je een grillpan of grote koekenpan met antiaanbaklaag. Snijd de kropjes baby romaine in de lengte in kwarten (inclusief ‘kontje’ zodat ze niet uit elkaar vallen) en vet rondom licht in met zonnebloemolie. Een kwastje werkt daarvoor het beste. Gril de sla rondom tot er grillstrepen verschijnen. Leg ze daarna op een schaal en besprenkel licht met sesamolie en een snufje zout.
Serveer de miso zalm met de gegrilde sla, zoetzure komkommer, partjes citroen en optioneel geroosterd sesamzaad, wat verse koriander en/of noedels.
Notities
Dit is een hoofdgerecht voor 4 personen.
Bereiding: 35 minuten.
Bij gebruik van witte miso zou ik extra sojasaus toevoegen, omdat rode miso wat zouter van smaak is.