Met een tajine kun je ook heel goed buiten koken op je barbecue. Bekijk hier mijn recept voor tajine met kip van de barbecue.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Barbecue
Trefwoord aardappel, couscous, kip, tomaat
Voorbereidingstijd 20 minutenminuten
Bereidingstijd 20 minutenminuten
Stoven 1 uuruur
Totale tijd 1 uuruur40 minutenminuten
Porties 4personen
Equipment
barbecue met deksel
vuurvaste tajine of diepe gietijzeren braadpan
Ingrediënten
4eieren
zonnebloemolie
2tlgaram masala
1tlgerookt paprikapoeder
1tlkurkuma
¼ - ½tlchilipoeder,naar wens
zout
4kippendijen,met of zonder vel
2uien,1 gesnipperd en 1 in ringen
300grvastkokende aardappel,ongeschild in blokjes
300grwortel,in kwarten
2teentjes knoflook,geplet
250mlkippenbouillon
2laurierblaadjes
1trostomaat,in blokjes
100grdoperwten,vers of diepvries
optioneel: 1 el maizena
2takjes platte peterselie,fijngehakt
serveer erbij: rijst of couscous en een komkommer-tomatensalade met olijfolie, azijn, peper en zout
Instructies
Kook de eieren in 10 minuten hard in kokend water en laat daarna schrikken in koud water. Pel de eieren en dep ze droog. Verhit een pan of wok met olie en frituur hierin de eieren tot ze goudbruin zien. Deze laatste stap kun je ook overslaan en de eieren alleen gekookt verwerken in je gerecht.
Roer in een kommetje de garam masala, het gerookte paprikapoeder, de kurkuma, chilipoeder en 1 tl zout goed door elkaar. Zet de specerijenblend klaar voor later.
Steek ondertussen de barbecue aan en breng ‘m tot een temperatuur van 180 graden. Plaats een rooster in de barbecue, direct boven de kolen, en zet de tajine (of gietijzeren braadpan) erop zodat deze kan voorverwarmen terwijl de barbecue op temperatuur komt. Leg je vuurvaste handschoenen vast klaar (voor het eraf halen van het bloedhete deksel van je tajine of pan) en zet een onderzetter klaar voor als je het deksel er steeds afhaalt.
Dep de kippendijen droog en bestrooi met zout. Schenk een scheutje zonnebloemolie in de tajine (altijd voorzichtig schenken i.v.m. open vuur) en bak de kippendijen op de velkant aan tot deze goudbruin zijn. Schep daarna over op een bord.
Doe de gesnipperde ui in de tajine samen met je specerijenblend. Fruit dit een paar minuten met de deksel gesloten. Schep daarna de aardappel, wortel en knoflook erdoor en bak nog een paar minuten mee.
Schenk de kippenbouillon in de tajine en leg de kippendijen in het vocht. Leg de eieren en laurier ertussen en verdeel de uienringen en trostomaat erover. Zet de deksel op de tajine en sluit de deksel van je barbecue. Verlaag de temperatuur naar 150 graden en laat 1 uur pruttelen.
Na 45 minuten roer je de doperwten erdoor. Als je de saus iets meer gebonden wilt hebben, kun je ook een egaal mengsel van 1 el water en 1 el maizena erdoor roeren. Zet de deksel weer op de tajine, sluit de barbecue en laat nog 15 minuten pruttelen.
Dek ondertussen de tafel en zet een flinke onderzetter op je tuintafel waar je straks de tajine op kunt plaatsen. Zet ook de rijst of couscous en de salade op tafel.
Haal de tajine met kip van de barbecue en zet deze in het midden op tafel. Schep ‘m nog een keer door, bestrooi met fijngehakte peterselie en laat iedereen zelf opscheppen. Geniet van het samen buiten eten!