Snel een frisse frambozencake bakken? Deze staat in 15minuten in de oven en zit bomvol frambozen en frambozenjam. Je bakt ‘m in een gietijzerenpan, maar in een cakeblik of springvorm kan uiteraard ook.
Gang Gebak
Keuken Zoet
Trefwoord citroen, frambozen
Bereidingstijd 15 minutenminuten
Oventijd 35 minutenminuten
Totale tijd 50 minutenminuten
Porties 1cake
Equipment
keukenmachine met klopper of handmixer
gietijzeren pan van 24 cm of een springvorm van 24 cm
Ingrediënten
150grkristalsuiker
150grboter, op kamertemperatuur
1zakje (8 gr)vanillesuiker
200grbloem
2tlbakpoeder
snufjezout
2eieren
100grkarnemelk, maar melk kan ook
2tlvanille extract
rasp en sap van 1 biologische citroen
100 - 150grframbozenjam, zonder pitjes, ik vind zelf de Meer fruit, minder suiker frambozenjam van Bonne Maman hier perfect voor
12verse frambozen + extra voor garnering
100 - 150grpoedersuiker
Instructies
Verwarm de oven voor op 180 graden (onder- en bovenwarmte) en vet je gietijzeren pan of springvorm in met boter of bakspray.
Klop de kristalsuiker, boter en vanillesuiker romig in een keukenmachine of met een handmixer in circa 5 minuten.
Meng ondertussen de bloem, bakpoeder en snufje zout door elkaar in een kom met een vork.
Klop een voor een de eieren door het botermengsel. Daarna klop je het vanille extract en de karnemelk erdoor. Dan gaat het schiften, maar dat is niet erg.
Daarna beetje bij beetje het bloemmengsel erdoor kloppen terwijl de machine draait of als je rustig je handmixer laat draaien. Roer het tussentijds even door met een spatel om alles van de bodem en zijkanten mee te krijgen. Op het laatst de citroenrasp erdoor spatelen.
Schep de helft van het beslag in de gietijzeren pan. Verdeel lepeltjes van de frambozenjam over het beslag en verdeel dat grof met de steel van je lepel. Schep daarna de andere helft van het beslag er gelijkmatig over. Verdeel 12 frambozen over het beslag en druk die iets erin.
Zet de gietijzeren pan in de oven en bak circa 35 minuten tot de cake gaar is. Omdat gietijzer snel kan gaan, begin je vast met testen met een satéprikker vanaf 25 minuten. Als deze droog uit het midden komt is de frambozencake klaar. Als je ‘m bakt in een springvorm, heeft de cake misschien iets langer nodig.
Haal de gietijzeren pan uit de oven en zet op een rooster. Laat 30 minuten afkoelen.
Maak ondertussen een citroenglazuur door het sap van een halve citroen te mengen met circa 100 gram poedersuiker. Roer dit een minuutje goed door. Je wilt een stroperige substantie hebben die je nog net kunt schenken of druppelen. Als het glazuur te dik is, voeg je extra citroensap toe en als het te dun is, voeg je extra poedersuiker toe.
Schenk het citroenglazuur in streepjes over de frambozencake. Snijd daarna in punten en garneer naar wens nog met extra verse frambozen.
Notities
Met dit recept bak je een cake waar je 12 punten uit haalt.