Voor iedere Formule 1 race maken de mannen eenbarbecuerecept, geïnspireerd op het land waar de race wordt gereden. Deze weekPoulet au Vin die je volledig op de barbecue kunt maken.
Gang Hapje
Keuken Barbecue
Trefwoord formulekip, kip, rode wijn
Bereidingstijd 40 minutenminuten
Stooftijd 2 uuruur
Totale tijd 2 uuruur40 minutenminuten
Porties 24hapjes
Equipment
barbecue
vuurvaste stoofpan
aluminiumfolie
Ingrediënten
2winterpenen
4stengelsbleekselderij
3sjalotten
4teentjesknoflook
1bakjekastanjechampignons
bakolijfolie
zwarte peper
zout
1kgkippendijen
boter
1elpeperkorrels
1tljeneverbessen
6takjestijm
2laurierblaadjes
1,5eltomatenpuree
cognac
½flesrode wijn, bijvoorbeeld een Franse Bourgogne + extra voor reserve of als je dorst hebt
500mlkippenbouillon + extra voor reserve
50grbloem
24kleine ragoutbakjes
Instructies
Eerst gaan we, ter voorbereiding, alles wat gesneden moet worden, even snijden. Dan kunnen we daarna in een keer door. Het is nu echter ook tijd om de barbecue alvast aan te steken, want die moet wel goed op temperatuur zijn. Doe dat dus maar eerst en mik op een binnentemperatuur van circa 175 graden. En als je een barbecue zonder temperatuurmeter hebt, mik je op gloeiende kolen.
Dan gaan we nu beginnen met snijden. Winterpeen in schijfjes, bleekselderij in stukjes, de sjalotten gesnipperd, de knoflook geperst of klein gesneden en de kastanjechampignons niet te grof. Bewaar alles apart, want niet alles gaat tegelijkertijd de pan in.
Als het goed is, is het vuur inmiddels goed op temperatuur. Verdeel de kolen gelijkmatig over de barbecue zodat je een redelijk recht plateau hebt en zet daar je pan op zodat deze goed heet kan worden. Hoeft niet waterpas te zijn, maar hij moet wel er goed in staan. Doe een scheut olijfolie in de pan. Maal nu wat peter en zout over de kippendijen, aan beide zijdes. Doe een goede klont boter in de pan erbij (niet te bescheiden). Als je pan echt heel heet geworden is, kan het zijn dat je boter snel bruin wordt. Als het goed is valt dat wel mee doordat je er olijfolie in gegooid hebt, maar erg is het niet. Als de boter gesmolten is, leg je de kippendijen in de pan zodat die rondom dicht kunnen schroeien. Draai ze om en om en als ze overal dichtgeschroeid zijn, haal je ze uit de pan en leg je ze op een bord.
Doe de sjalotten samen met de winterpeen in de pan. Goed roerbakken, zeker 5 minuten, en voeg daarna de champignons erbij en bak deze even mee. Plet in de tussentijd de peperkorrels en de jeneverbessen. Als de champignons 1 à 2 minuten gebakken zijn, voeg je de bleekselderij, knoflook, peperkorrels, jeneverbessen, tijm en laurierbladeren erbij en bak je dit ook een minuutje mee. Als laatste gaat de tomatenpuree erbij. Na 2 minuten bakken, pak je de cognac en blus je de pan af met een goede scheut cognac. Wel voorzichtig blussen, want alcohol met open vuur kan aardige vlammen opleveren.
Roer alles goed door, schraap ook de bodem mee, en leg de kip weer terug in de pan. Daar gaat een halve fles rode wijn over samen met de kippenbouillon. Goed doorroeren en kijk of alle kip onder het vocht ligt. Als dit niet zo is, doe wat meer rode wijn en kippenbouillon erbij. Dit kan in verhouding een op een.
Laat nu alles met de deksel op de pan ongeveer 2 uur door pruttelen, de binnentemperatuur van de barbecue mag dan wel iets lager, zo’n 130 graden. Roer wel regelmatig goed door. Als er te veel vocht uitgaat, vul dan bij met kippenbouillon en rode wijn. Proef halverwege de saus even en voeg eventueel naar wens extra zout toe.
Na twee uur pruttelen haal je de kippendijen, waar mogelijk, uit de saus. Het kan heel goed dat veel kip al uit elkaar gevallen is, laat het dan gewoon zitten. Pluk de kippendijen die nog groter zijn in sliertjes met behulp van 2 vorken.
Voeg nu wat extra klontjes boter aan de saus toe en de bloem. Dit goed door de saus heen roeren zodat de bloem gaar wordt en zorgt voor een lekkere binding van de roux. Na 5 minuten voeg je de kip weer toe en roer je het geheel nog even flink door. Je Poulet au Vin is klaar. Voordat hij geserveerd kan worden moet je uiteraard nog even proeven of je voldoende zout en peper hebt gebruikt. Breng naar eigen wens verder op smaak.
Nu alleen nog even de ragoutbakjes bakken. Dit doen we uiteraard ook gewoon op de BBQ. Pak het rooster en doe daar voor je eigen gemak aluminiumfolie omheen. Op deze manier verdelen we de warmte beter en verbranden je bakjes niet. Leg de bakjes op het rooster en bak ze 4 minuten af op de barbecue, op zo’n 150 graden. Leg ze daarna op een bord en schep een royale hoeveelheid van de ragout in een bakje. Zet ze op tafel, pak wat bier en let’s hope dat Max, net als vorig jaar, Monaco op zijn naam schrijft.
Bon appetit en tot de volgende!
Notities
Met dit recept maak je 24 hapjes voor tijdens de race.