Een geweldig recept waarin ik het beste van twee werelden heb gecombineerd. Een boterkoek met cheesecake topping, citroen en rood fruit!
Gang Gebak
Keuken Zoet
Trefwoord boter, citroen, frambozen, roomkaas
Voorbereidingstijd 25 minutenminuten
Bereidingstijd 35 minutenminuten
Totale tijd 1 uuruur
Porties 12personen
Equipment
springvorm van 26 cm
bakpapier
Ingrediënten
Voor de boterkoek:
200grroomboter,op kamertemperatuur en in blokjes
1eidooier,op kamertemperatuur
250grzelfrijzend bakmeel
200grsuiker
snufjezout
Voor de cheesecake topping:
100grroomkaas,op kamertemperatuur
20grsuiker
1ei,op kamertemperatuur
1elcrème fraîche
1elbloem
rasp van 1 hele citroen
1tlvanille-extract
15verse frambozen
Topping:
300 - 400grvers rood fruit,denk aan aardbeien, frambozen, blauwe bessen of bramen
Instructies
Verwarm de oven voor op 150 graden (onder- en bovenwarmte). Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de zijkant in met boter of bakspray.
Tip: Knip het vel bakpapier niet bij, maar laat het heel. Tijdens het bakken kan er boter gaan lekken en dan wordt dat direct opgevangen door het bakpapier wat uitsteekt.
Meng voor de boterkoek de boter, eidooier, zelfrijzend bakmeel, suiker en het snufje zout door elkaar tot een bal. Dit kan gewoon met je handen in een kom of gebruik de klopper van je keukenmachine.
Bekleed de bodem van je springvorm met het boterkoek deeg en strijk glad met de bolle kant van een lepel.
Roer voor de cheesecake topping de roomkaas los met een lepel en klop daarna snel romig met de suiker, het ei, de crème fraîche, bloem, citroenrasp en vanille extract. Zorg ervoor dat alle klontjes verdwenen zijn.
Prak de verse frambozen grof met een vork en roer snel door het mengsel. Schep het daarna gelijkmatig over de boterkoek in de springvorm. Strijk glad en tik de springvorm een paar keer op je aanrecht zodat lucht kan ontsnappen.
Bak de boterkoek met cheesecake topping 35 minuten in de oven tot de bovenkant net gaar is. Haal daarna uit de oven en laat volledig afkoelen op een rooster.
Eenmaal afgekoeld garneer je de bovenkant royaal met rood fruit.
Notities
Met dit recept maak je 1 boterkoek met circa 12 punten.
Bereiding: 25 minuten + Oven: 35 minuten.
Zet ‘m nog even in de koelkast voor een uurtje, want gekoeld smaakt deze boterkoek met cheesecake topping nog veel lekkerder. Je kunt ‘m trouwens ook afgedekt prima 2 dagen bewaren in die koelkast.