Benieuwd hoe je zelf de Japanse okonomiyaki maakt? Ik vertel het je precies in mijn artikel, inclusief achtergrondinfo over de ingrediënten.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Japans
Trefwoord ei, mayonaise, spitskool, wortel
Bereidingstijd 45 minutenminuten
Totale tijd 45 minutenminuten
Porties 4stuks
Ingrediënten
Voor de vulling
1spitskool,fijngesneden
450grwortel,julienne gesneden
1rode puntpaprika,zaadlijst verwijderd en fijngesneden
6stengels lente-ui,fijngesneden
4cmverse gember,geraspt
zout
3 - 4eieren
zonnebloemolie
Voor het beslag
200grbloem,voorkeur voor bapaomeel of gezeefde patentbloem
1elbakpoeder
280mldashi,zie uitleg hierboven
1elmaizena
zout
Voor de saus
4eltomatenketchup
1elworcestershiresaus
2elmirin
1elsuiker
1tllichte sojasaus,maar Kikkoman kan ook prima
Voor de toppings
Kewpie mayonaise
gedroogde aonori,zeewierpoeder
bonitovlokken,tonijn
optioneel: gedroogde sriracha peper,is lastig te vinden, hier een toffe uitleg hoe je het zelf kunt maken, of chili flakes
Instructies
Vooraf: Als je een vegetarische okonomiyaki wilt maken, zorg dan dat je eerst een dashi van een kombu blad heb getrokken. Kombu is gedroogd zeewier en geeft ook een ultieme umamismaak eraan. Een kombu blad van 25 gram is genoeg voor 1 liter bouillon. Plaats het blad voor 20 minuten in kokend water en je kombu dashi is klaar.
Meng de spitskool, wortel, paprika, lente-ui, gember en 5 gr zout in een ruime kom en laat dit 10 minuten trekken.
Maak in een grote kom een beslag van de bloem, bakpoeder en dashi zoals je zou doen als je gewoon pannenkoekenbeslag maakt. Kuiltje in de bloem en daarna beetje bij beetje de dashi erbij schenken, terwijl je roert met een garde of klopper. Meng de maizena met een beetje water tot een papje. Roer als het beslag mooi egaal en zonder klontjes is de maizena erdoor samen met een snufje zout.
Meng het groentenmengsel door het beslag en mix de eieren erdoor. Alle groenten moeten goed door het beslag heen gemixt zijn. Het wordt een wat dikker beslag, dat klopt.
Doe alle ingrediënten voor de saus in een steelpannetje, roer door elkaar en breng aan de kook. Draai het vuur terug en laat 3 minuten zachtjes pruttelen. Daarna is de saus klaar en laat je ‘m afkoelen. Niet te lang door laten koken, want de saus kan nog wat indikken tijdens het afkoelen.
Verhit een kleine koekenpan (of pannenkoekenpan) met een antiaanbaklaag op middelhoog vuur. Schenk wat olie in de pan en verdeel gelijkmatig. Plaats een soeplepel beslag in de verhitte koekenpan en druk de bovenzijde plat. Vorm er met een spatel een platte pannenkoek van. Na enkele minuten (wanneer de randen knapperig worden), draai je de okonomiyaki om en bak je deze tot hij knapperig is en gaar vanbinnen. Herhaal dit tot het beslag op is en zet het vuur wat lager als je het gevoel hebt dat ze te snel bruin worden.
Tip: Als de eerste kant aan het garen is, kun je ook nog extra toppings bovenop toevoegen. Denk aan plakjes ontbijtspek die je even krokant meebakt tijdens het omdraaien van de okonomiyaki. Of denk aan garnalen of octopus en kimchi als je voor vega gaat. Alles kan eigenlijk.
Garneer de okonomiyaki met streepjes van je zelfgemaakte okonomiyakisaus (helpt als je het overschept in een spuitzak of spuitflesje, streepjes kewpie mayonaise en top af met aonori, bonitovlokken (laat weg voor vega) en optioneel gedroogde sriracha peper of chili flakes.
Notities
Je bakt zeker 4 tot 6 okonomiyaki’s van dit beslag. Als je niet alles op krijgt, kun je ze na het bakken laten afkoelen en ingepakt in de koelkast bewaren. De volgende dag weer even kort verwarmen en daarna door met stap 6 voor een heerlijke lunch!