Benieuwd hoe je bloemkoolsteaks maakt? Ik vertel ik je er alles over, inclusief een recept voor bloemkoolsteaks met pesto.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Vegetarisch
Trefwoord bloemkool, Brood, pesto, tomaat
Bereidingstijd 35 minutenminuten
Totale tijd 35 minutenminuten
Porties 4personen
Ingrediënten
1hele bloemkool
125grbasilicumpesto
bakolijfolie
12sneetjesciabattabrood
250grcherrytomaten,gehalveerd
75grrucola
handje verse basilicum,alleen de blaadjes
olijfolie extra vergine
balsamicoazijn
zout
zwarte peper
Instructies
Haal het blad van de bloemkool, maar laat de stronk aan de onderkant zitten (anders vallen je bloemkoolsteaks straks uit elkaar). Snijd de bloemkool daarna in 4 dikke plakken en smeer deze goed in met pesto. Je houdt wat bloemkool over van de zijkanten. Hak dit grof, meng met resterende pesto en bewaar voor later.
Verhit een grote hapjespan (met antiaanbaklaag) met 2 eetlepels bakolijfolie en bak hierin de bloemkoolsteaks op middelhoog vuur om en om tot ze goudbruin en net gaar zijn. Dit duurt ongeveer 4 minuten per kant (afhankelijk van hoe dik je plakken zijn). Zet het vuur lager als je het gevoel hebt dat het te snel gaat. Beter wat langer op lagere temperatuur, anders verbrandt de pesto. Als de plakken klaar zijn schep je ze uit de pan en houd je ze warm. Bak ook nog snel de grof gehakte bloemkool goudbruin en beetgaar.
Grill in de tussentijd de plakken brood in een grillpan tot ze goudbruine strepen hebben. Of rooster de plakken met wat olijfolie in de oven op 200 graden (10 minuten). Alsof je crostini maakt.
Meng de cherrytomaten met de rucola, basilicum, scheut olijfolie extra vergine, 2 eetlepels balsamicoazijn, snuf zout en peper in een kom.
Serveer de bloemkoolsteaks met de losse bloemkool, salade en brood op 4 borden.