In dit artikel vind je mijn basisrecept voor gekarameliseerde uien + het recept voor mijn favoriete variant met masala specerijen.
Gang Bijgerecht
Keuken Surinaams
Trefwoord masala, ui
Bereidingstijd 1 uuruur
Totale tijd 1 uuruur
Porties 1bakje
Ingrediënten
500gruien
20grboter,vervang door 2 eetlepels koolzaadolie met botersmaak voor een plantaardige variant
zout
1elmasala specerijen
optioneel: 1 el ciderazijn
Instructies
Pel de uien en snijd ze in halve ringen. Aan jou de keuze of je ze flinterdun of wat dikker snijd. Ik maak er altijd een mengeling van, omdat ik hou van wat structuurverschil.
Verhit een koekenpan op middelhoog vuur (bij mij is dat stand 6 van 10) en smelt hier de boter in.
Doe de uienringen in de pan met een royale snuf zout en de masala. Bak de uien in de boter en laat ze zweten terwijl je regelmatig omschept. Het vocht komt vrij uit de uien en je ziet ze langzaam gaan glanzen en doorzichtig worden. Dit duurt ongeveer 15 minuten.
Als het vocht in de pan is verdampt, zet je het vuur wat lager (stand 4 of 5 van 10) zodat de uien langzaam uit zichzelf kunnen karameliseren. Je wilt niet dat de uien door de hitte van de pan te snel bruin worden. Ik laat ze meestal nog 45 minuten rustig in de pan pruttelen en zet het vuur 1 stand lager als ik ze te snel vind gaan of 1 stand hoger als ik ze niet genoeg hoor pruttelen. Af en toe schep je ze om, maar je hoeft er niet constant meer bij te blijven.
Langzaam zie je de uien transformeren van lichtbruin naar donkerder bruin en je ruikt ook steeds beter de zoete geur ervan. Nu gaat ‘ie goed!
Optioneel voeg je na 40 minuten 1 eetlepel ciderazijn toe, schep om en laat het vocht volledig verdampen.
Krijgen de uien mooie, donkerbruine randjes en komt er een heerlijke zoet-kruidige geur uit je pan? Dan is het tijd voor de laatste stap. Voeg 1 eetlepel koud water toe aan de uien, roer door en laat het water verdampen. Herhaal dit nog een keer voor een optimaal resultaat.
Schep over in een bakje en bewaar afgedekt in de koelkast. Het is zeker 3 tot 4 dagen houdbaar. Ook kun je het invriezen.