Van knolselderij kun je ook een heerlijke gratin maken. Hier vind je mijn recept voor knolselderijgratin met bieslook en walnoten.
Gang Bijgerecht
Keuken Vegetarisch
Trefwoord bieslook, kaas, knolselderij, walnoten
Voorbereidingstijd 25 minutenminuten
Bereidingstijd 45 minutenminuten
Totale tijd 1 uuruur10 minutenminuten
Porties 4personen
Ingrediënten
1knolselderij
boter of olijfolie
250mlslagroom
3teentjes knoflook,in dunne plakjes
1groentebouillonblokje
10grverse bieslook,fijngehakt
zwarte peper
zout
175grGruyère,geraspt
100grCheddar,geraspt
2elwalnoten,ongebrand en ongezouten
Instructies
Schil de knolselderij met een aardappelschilmesje of een koksmes (met een dunschiller vind ik persoonlijk een drama). Snijd de knolselderij daarna in 4 kwarten en snijd ieder kwart in dunne plakken.
Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een rechthoekige ovenschaal licht in met boter of olie. Mijn schaal was circa 15x20 cm, maar dat luistert niet zo nauw.
Verhit de slagroom in een steelpannetje tot het kookpunt en zet daarna het vuur uit. Voeg de plakjes knoflook toe en laat 10 minuten staan.
Breng in de tussentijd een pan met ruim water en het bouillonblokje aan de kook en kook de plakken knolselderij 5 minuten voor. Giet daarna af en spoel na met koud water. Laat uitlekken en dep de plakken een beetje droog met keukenpapier.
Roer de fijngehakte bieslook door de slagroom en voeg peper en zout naar smaak toe.
Nu is het tijd om de ovenschaal te vullen. Schenk een klein laagje van de slagroom op de bodem en bouw op met lagen knolselderij, geraspte kaas (meng die eerst even door elkaar) en slagroom. Verdeel de plakjes knoflook ook gelijkmatig tussen de knolselderij. Eindig met een royale hoeveelheid geraspte kaas en strooi daar de walnoten over.
Zet de schaal in het midden van de oven voor 40 - 45 minuten of tot de bovenkant van de knolselderijgratin goudbruin, krokant en heerlijk aan het bubbelen is.