Met dit recept, wat een combinatie is van bloem- en soezenbeslag, bak je heerlijke, luchtige oliebollen voor Oud en Nieuw.
Gang Gebak
Keuken Oud en Nieuw
Trefwoord appel, krenten, rozijnen
Voorbereidingstijd 30 minutenminuten
Bereidingstijd 1 uuruur
1 uuruur30 minutenminuten
Totale tijd 3 uuruur
Porties 20oliebollen
Equipment
4 liter zonnebloemolie
grote kom en pollepel of Deense klopper
frituurpan of (gietijzeren) braadpan
schuimspaan of frituurnet
2 grote lepels of een ijs/oliebollentang
vergiet
keukenpapier
grote schaal
Ingrediënten
Voor de vulling:
50grkrenten
100grrozijnen
optioneel: Cointreau
200grappel
optioneel: 50 gr sukade,heb ik zelf niet gebruikt
Voor het bloembeslag:
500grbloem
10grzout
20grvanillesuiker
500mlmelk,lauwwarm
7grinstant gist,of 20 gr verse gist, die moet je wel eerst activeren
Voor het soezenbeslag:
100mlwater
50grboter
75grbloem,gezeefd
2 - 3eieren
Instructies
Wel de krenten en rozijnen 30 minuten in een bakje met warm water. Voeg eventueel Cointreau (of andere likeur die je lekker vindt) toe.
Schil de appel en snijd in hele fijne stukjes.
Tip: Besprenkel de appel licht met citroensap tegen verkleuringen.
Meng de 500 gram bloem, zout en vanillesuiker in een grote kom en roer door met een vork.
Verwarm de melk in een pannetje (of magnetron) tot lauwwarm en roer de instant gist erdoor.
Schenk het melk-gist mengsel bij de bloem en roer goed door elkaar met een pollepel of Deense klopper tot je een luchtig beslag hebt.
Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat 30 minuten rijzen op een warme plek. Ik gebruik zelf de rijsstand van mijn oven, maar je kunt de kom ook in een oven zetten die uit staat met een bak heet water ernaast of eronder.
Laat de krenten en rozijnen na 30 minuten uitlekken in een vergiet en dep ze daarna wat droger met keukenpapier. Dep de stukjes appel ook droog als je die besprenkeld hebt met citroensap.
Na 15 minuten van de eerste rijs breng je het water met de boter aan de kook. Zet het vuur wat lager en roer de 75 gram gezeefde bloem er in één keer door met een pollepel. Blijf roeren tot de bloem gaat garen en er een bol wordt gevormd in je pan. Schep daarna over in een kom en laat iets afkoelen.
Klop de eieren los met een garde en schenk een deel ervan bij het mengsel terwijl je roert met een garde en het ei volledig is opgenomen. Voeg steeds wat meer ei toe tot het soezenbeslag soepel en glanzend is. Ik had zelf ongeveer 2,5 ei nodig hiervoor.
Roer na de eerste rijs van 30 minuten het soezenbeslag en de vulling van krenten, rozijnen en appel (en eventueel sukade) door het bloembeslag. Roer tot het beslag goed gemengd is.
Dek weer af met de vochtige theedoek en laat nog rijzen tot het beslag in omvang is verdubbeld. Dit kan 30 minuten tot 1 uur zijn, afhankelijk van de plek waar het beslag aan het rijzen is.
15 minuten voordat het beslag klaar is ga je de frituurpan of braadpan verhitten waarin je de oliebollen gaat bakken. Schenk de zonnebloemolie erin en verhit. Oliebollen bak je in olie van 180 graden. Ik gebruik zelf een gietijzeren braadpan en heb daar een simpele frituurthermometer in hangen waarmee ik de temperatuur in de gaten kan houden.
Verder zet je klaar: een schuimspaan of frituurnet, 2 grote lepels of een ijs/oliebollentang (die gebruik ik altijd, ideaal), een vergiet dat je bekleedt met keukenpapier en een schaal waar de oliebollen op het laatst in kunnen.
Het beslag is klaar als het verdubbeld is in omvang. Roer het daarna nog even goed door (zeker een minuut) met je pollepel of klopper.
Haal je 2 lepels of ijsboltang door de hete olie en schep porties van het beslag uit de kom, laat dit in de hete olie glijden. Maximaal 4 tegelijk in een grote braadpan van 28 cm, en anders minder, en 3 - 4 minuten per kant. Draai ze halverwege om met je schuimspaan als ze niet zelf omdraaien.
Haal ze na het bakken uit de olie met de schuimspaan en schud overtollig vet af, schep ze over in het vergiet met keukenpapier en laat daar goed uitlekken terwijl je de volgende ronde gaat bakken.
Tip: Controleer altijd de eerste gebakken oliebol om zeker te weten of de tijd die je gebruikt hebt om te bakken ook de juiste is. En vervang tussentijds het keukenpapier in het vergiet.
Bak zo alle oliebollen en vergeet tussentijds niet om jezelf te trakteren op een warme oliebol met poedersuiker!
Tip: Zelfgebakken oliebollen zijn op de dag van het bakken het allerlekkerst. Je kunt ze de volgende dag ook nog prima eten als je ze even oppiept in de oven op 100 graden. Bewaar ze tussentijds in een vetvrije verpakking. Of in een schaal die je bekleed hebt met keukenpapier. Oliebollen kun je trouwens ook invriezen na het afkoelen.