Met deze snelle bereiding van shortribs maak je in een middag shortribs, terwijl je er normaal misschien wel 8 - 10 uur mee bezig bent. Met als resultaat zeer mals en smaakvolle runderribben.
1elbarbecuesaus, zie de link voor mijn favoriete barbecuesauzen van Blues Hog
Instructies
Leg de shortribs met de ribben naar beneden op je werkvlak en snijd met een scherp mes het vet aan de bovenkant weg. Er mag heus wel iets van vet achterblijven, maar omdat je ze nu snel bereidt heb je niet voldoende tijd om al het vet te laten smelten. Dus hoe minder vet hoe beter.
Draai het stuk daarna om en verwijder aan de onderkant het vlies wat over de ribben heen zit. Ik maak altijd een stukje van het vlies open en plaats er een steel van een theelepeltje onder. Je kunt het zo loswrikken en vaak kun je het vlies dan in één keer lostrekken.
Dep het vlees droog met keukenpapier en snijd het vervolgen in losse ribs.
Roer in een kommetje het zeezout, de zwarte peper, knoflookpoeder en gerookt paprikapoeder door elkaar. Smeer de ribs licht in met olie en smeer ze daarna volledig in met de rub. Laat de shortribs een uurtje rustig liggen zodat de rub goed z’n werk kan doen.
Steek na 30 minuten de barbecue aan en strooi een paar rookhoutsnippers over de gloeiende kolen. Plaats daarna het hitteschild en een gietijzeren rooster en laat de keteltemperatuur oplopen tot 150/160 graden.
Leg de ribs op het rooster en sluit de barbecue. Je gaat de shortribs in circa 1 uur indirect garen tot een kerntemperatuur van 75 graden. De shortribs krijgen zo al een mooie goudbruine bark en je zult zien dat ze vocht gaan verliezen, dat komt door de relatief hogere temperatuur en dat is helemaal goed.
Verhit na 45 minuten de runderbouillon met de appelciderazijn en barbecuesaus. Zet het pannetje klaar bij de barbecue samen met een rol aluminiumfolie.
Als de ribs de kerntemperatuur hebben bereikt, leg je ze per stuk op een stuk aluminiumfolie. Vouw het folie rondom een beetje omhoog en schenk een klein scheutje van de bouillon in het pakketje. Vouw daarna alle pakketjes goed dicht. Leg ze weer terug op de barbecue (nog steeds 150/160 graden indirect) en laat deze weer z’n werk doen.
Doordat je de luchtcirculatie wegneemt en extra vocht hebt toegevoegd, gaat de garing nu heel snel. De eerste keer had ik nog ongeveer 1 uur nodig om een kerntemperatuur van 95 graden te bereiken en de tweede keer was ik er al in 30 minuten (de ribs waren toen ook minder dik). Dus houdt de kern goed in de gaten met een kerntemperatuurmeter. Maar zorg er wel voor dat je die in het vlees steekt en niet tegen het bot aan houdt.
Zet het pannetje met de overgebleven bouillon weer op het vuur en laat deze op middelhoog vuur inkoken tot een mooie, stroperige saus. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Hier gaan we nog de finishing touch mee geven straks! Leg ook je handdoek en de koelbox klaar.
Heeft het vlees de kerntemperatuur van 95 graden bereikt? Haal ze dan van de barbecue en vouw de pakketjes nog even open. Kwast lichtjes (echt niet te veel, want de smaak is zeer geconcentreerd door het inkoken) wat van je zelfgemaakte saus over het vlees en vouw ze daarna weer dicht. De smaak hiervan zal mooi intrekken tijdens het rusten en dat maakt het vlees nog lekkerder van smaak. Doe de pakketjes in de handdoek en vouw deze dicht. Plaats de gevulde handdoek daarna in de koelbox en laat dit rustig 1 uur (of meer) in de koelbox liggen om te rusten.
Vlak voor het serveren maak je de pakketjes open en snijd je het vlees in dunne plakken. Serveer met je bijgerechten, overgebleven saus en geniet!
Notities
Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 - 6 personen, afhankelijk van het aantal bijgerechten wat je erbij serveert.
In de tijd dat je de shortribs indirect gaart, kun je zoete aardappels (eerst even schoonboenen en inwrijven met olijfolie en zout) in aluminiumfolie op de barbecue erbij leggen. Zo worden ze heerlijk gaar van binnen.
Je kunt ook een hele bloemkool met misoboter garen in die tijd. Het recept daarvoor krijgen jullie deze week nog.
In de tijd dat de shortribs aan het rusten zijn in de koelbox kun je de barbecue opstoken naar 180 graden op direct vuur en daarop nog wat groenten grillen die je bij het vlees serveert. Of je maakt er een salade bij, hier vind je meer inspiratie voor bijgerechten.
Totale bereidingstijd: Voorbereiding: 1 uur en 15 minuten + Bereiding: 2 uur + Rusten: 1 uur