Ik maakte een luxe aardappelpuree, speciaal als bijgerecht voor de feestdagen of een feestelijk diner. Met geroosterde venkel en biet en een appelcidersaus.
Gang Bijgerecht
Keuken Vegetarisch
Trefwoord aardappel, biet, noten, venkel
Bereidingstijd 45 minutenminuten
Totale tijd 45 minutenminuten
Porties 4personen
Equipment
pureepers voor een fijne aardappelpuree, of gebruik een stamper voor een grovere puree
40grnoten naar keuze,ik gebruikte walnoten, hazelnoten en pijnboompitten
chilivlokken
melk
Instructies
Schil de aardappels en snijd ze in gelijke delen. Kook ze in 20 minuten gaar in een bodempje gezouten water (zorg dat de aardappels net onder staan) met de deksel schuin op de pan. Giet daarna af.
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
Snijd de venkel in 8 parten, met het ‘kontje’ van de venkel er nog aan. Zo blijven de parten intact. Snijd alle bieten in 8 parten.
Leg de venkel aan een kant van het bakblik en de bieten aan de andere kant. Besprenkel beide met olijfolie, het scheutje appelciderazijn, zout en peper. Smeer de groenten in met je handen (eerst venkel, dan biet) en rooster 15 minuten in de oven.
Verhit een sauspan met een klontje boter en fruit de sjalot hierin met een snufje zout. Schenk de 40 gr appelciderazijn en het appelsap in de pan en breng aan de kook. Laat inkoken tot de helft op hoog vuur terwijl je geregeld roert. Proef en voeg naar wens nog peper en zout toe.
Rooster de noten in een droge pan op laag vuur tot ze gaan geuren en goudbruin worden. Voeg op het laatst een scheutje olijfolie, snuf zout en chilivlokken naar smaak toe en bak dit even mee. Schep over in een bakje.
Gebruik een pureepers om een fijne puree te maken van de gekookte aardappels. Heb je deze niet in huis, gebruik dan een stamper. Voeg naar wens melk, olijfolie extra vergine en zout toe om de puree mooi zalvig te maken. Warm ‘m nog even door.
Schep de puree over in een mooie grote schaal, of 4 kleinere schaaltjes. Garneer met de geroosterde venkel en biet, besprenkel met de saus en strooi wat noten erover.